Branje blogov ni pot do zaslužka, delo je. In služenje denarja na internetu je težaško opravilo. Kot kopanje jarkov. Ampak vse kar je vredno vedeti o tem najdete tukaj, črno na belem. Veliku užitkov ob branju in veliko uspeha.

October 15, 2007 3

Kako preseliti blog iz tuditi.delo.si

By in Pimpanje strani
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×

Če se še kdo slučajno odpravi po naši poti in se spravi seliti svoj blog iz brezplačne platforme na svojo lastni ležalnik lahko sedaj iz prve žuljave roke napišemo par napotkov.

Radi bi seveda ohranili sve svoje objave in komentarje, zato jih moramo izvoziti iz starega bloga. Problem je v tem, da na tuditi.delo.si pisec bloga nima skoraj nikakršnega administratorskega dostopa. V nasprotnem primeru bi lahko enostavno v phpmyadminu izvozili celotno wordpress bazo, jo uvozili v nov blog in stvar bi bila zaključena. Seveda v življenju stvari niso tako enostavne.

Na srečo ima WordPress ima eno zelo priročno opcijo – pod Manage – Export lahko izvozimo WXR datoteko, ki bo vsebovala vse objave, komentarje in kategorije. Super!Seveda v življenju stvari niso tako enostavne.

Na smolo je ta datoteka že za naš mali blog zasedla več kot 2Mb. Kako lahko 30 objav zasede 2Mb? Tako da je zraven pripetih še 600 spam komentarjev, ki jih je askimet polovil v času življenja tega bloga. Problem nastane, ko želimo datoteko uvoziti v nov blog, a zaradi omejitve v php.ini, ki določa maximalno velikost upload datotek na 2Mb, tega ne moremo. Zato bi lahko te spam komentarje v administraciji izbrisali in še enkrat izvozili vsebino bloga. Seveda v življenju stvari niso tako enostavne.

Na tuditi.delo.si pisec bloga nima dostopa do te opcije, tako da smo ostali na milost in nemilost prepuščeni 600 spam komentarjem.

Prva opcija je v php.ini zvišati upload_max_filesize na recimo 8Mb, vendar v življenju stvari niso tako enostavne – potrebuješ dostop do php.ini ali pa moraš prositi svoje gostovanje (če/ker dostopa (verjetno) nimaš). Vprašanje je tudi, če bodo spreminjali php.ini samo zaradi enega bloga.

Naslednja možnost je v svoj blog posneti svoj php.ini, kar pa spet ne deluje na vseh gostovanjih. Poleg tega potrebuješ (vir. Google, ne lastna pamet) originalni php.ini z vsemi parametri, v katerem potem samo spremiš upload_max_filesize. Ni treba razlagat da ni delovalo.

Naslednja možnost je .htaccess datoteka, v katero lahko zapišemo:

 php_value upload_max_filesize 8M

kar bi moralo v teoriji delati, ampak ker življenje ni tako enostavno, smo dobili nazaj server error.

Potem smo se skoraj lotili “hekanja” wordpressa, ki bi omogočilo uvoz datotek iz strežnika, tako da bi izvoz lahko naložili na strežnik preko FTP-ja. A smo raje…

Na koncu smo ubrali pot dobrega starega fizičnega dela s krampom in lopato ter iz izvožene datoteke na roke pobrisali par strani spam komentarjev pri dveh ali treha najstarejših objavah tako, da smo jo spravili na pod 2Mb. Z nekaj kmečke logike se da enostavno ugotoviti kaj pobrisati in kaj ne, sicer pa mora iti ven vse med <wp-comment> in </wp-comment> (vključno s tem).

Tako, za silo je blog prenešen, večino časa smo se v bistvu igrali z našim bannerjem (rahel John Cow vpliv) in si zraven razbijali glavo kakšno domeno kupiti. Dokler se nismo spomnili na up in ideal naše generacije… hehe.

Selitev – drugi del.

Tags: , , ,

3 Responses to “Kako preseliti blog iz tuditi.delo.si”

 1. […] Google + Youtube + Adsense = $ Kako preseliti blog iz tuditi.delo.si » 15 10 […]

 2. stari says:

  Zakon!

  Ful me je všeč ta nova tema!

  Zakon slikica, si jo ti narisal?

 3. lezalnik says:

  Hvala:) Ja tale madigo template je res dober, slikca je pa plod mojega par urnega matranja zvečer v photoshopu 🙂

Leave a Reply

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×