Branje blogov ni pot do zaslužka, delo je. In služenje denarja na internetu je težaško opravilo. Kot kopanje jarkov. Ampak vse kar je vredno vedeti o tem najdete tukaj, črno na belem. Veliku užitkov ob branju in veliko uspeha.

February 1, 2008 24

AdSense Za Začetnike

By in AdSense
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 0 StumbleUpon 0 1 Flares ×

Po vprašanju Uroša, smo se spravili sestavljat en FAQ za AdSense :), ki si ga lahko preberete v nadaljevanju….

Kako se prijavim v AdSense?

Gremo na signup za AdSense in izpolnimo obrazec. Pri tem pazimo: 1) da damo svoje prave, resnične podatke (ni treba nič testirat pod izmišljenimi podatki, ker bomo potem, ko se bomo hoteli zares prijaviti imeli probleme (pot v Banovce) )… 2) Country or territory izberemo Slovenia, to bo obrazec malo spremenilo in lahko bomo vnesli slovensko poštno številko, (mater še link na našo Pošto imajo, da lahko to številko poiščemo) in telefon… 3) da na začetku vpišemo neko kakovostno stran.

Kakšno stran sprejmejo v AdSense?

Najboljše, da si preberemo Google Adsense TOS, ki ga najdemo tule ter webmasters guidelines, ki jih najdemu tule. V glavnem, če se sprašujemo ali je naša stran dovolj dobra za Adsense, obstaja precejšnja možnost da ni 🙂 (zakaj bi nas drugače skrbelo). Načeloma ne sprejmejo porna, piratov, hekerjev, teroristov, rasistov, nasilnežev, posiljevalcev in podobnih strani. Nekaj strani kvalitetne vsebine, umirjen template in stran, ki je stara več kot par dni in ne bi smelo biti problemov.

Ali se lahko prijavim s slovensko stranjo?

Ne. Oziroma na slovenski strani lahko furamo samo public service ads od katerih itak nismo plačani.

Kaj potem, ko se prijavim?

Ko pogledajo našo stran dobimo od AdSensa mail, da smo sprejeti v njihov program. To ponavadi traja par dni.

Kako dam Adsense oglase na stran?

Še enkrat, če si nismo, si preberimo Adsense TOS (terms of service), kjer je naštetih nekaj omejitev kako lahko oglase postavimo na stran. Potem se prijavimo v Adsense in gremo na zavihek Adsense setup in sledimo navodilom – izberemo tip oglasa, velikost, barve, oglasu dodamo channel (to nam pomaga slediti, kako so kakšni oglasi uspešni, lahko naredimo kanale glede na strani, ki jim imamo, lahko pa jih naredimo tudi glede na to, kje na strani se oglas nahaja (predvsem za strani s katerimi se bolj ukvarjamo)). Ko pridemo do konca dobimo kodo, ki jo moramo skopirati na našo stran. Kako bomo to storili je odvisno od tega kateri CMS (kontent menedžment sistem) uporabljamo.

Kako prijavim še eno stran v Adsense?

Ni treba nič prijavljat. Gremo na Adsense setup, naredimo nov oglas (priporočljivo je seveda narediti nov kanal) in ga vstavimo v novo stran. Adsense bo sam zavohal, da je oglas na drugi strani.

Kako deluje Adsense?

Adsense ima svojega robota, ki indeksira vsebino na naših strani in glede nanjo servira vsebinsko ujemajoče se oglase. Brez teksta bodo oglasi bolj beda.

Kaj je to PIN?

Pin je številka, ki jo dobimo od Googla po pošti potem, ko zaslužimo prvih 10$. Številko moramo vpisati v svoj Adsense račun in tako potrditi, da smo mi res mi. Če tega ne naredimo, so naša izplačila zamrznjena.

Kaj če PINa ne dobim?

Lahko v svojem Adsense računu zahtevamo, da nam pošljejo novega.

Kako dobim denar?

Adsense v Slovenijo pošlje ček, ko zaslužimo vsaj 100$.

Kdaj dobim denar?

Če imamo konec meseca maja več kot 100$ bodo dobili ček enkrat prvi ali drugi teden julija.

Kje lahko vnovčim ček?

Ček lahko vnovčimo več ali manj na vsaki banki, vendar pa imajo banke različne pogoje. NLB recimo pobere dobre 4€ provizije na ček, denar pa dobimo na račun v roku kakšnih 14 dni.

A se splača klikat na svoje oglase?

Ne.

Kaj pa če rečem sosedu, ali pa iz knjižnice?

Ne.

Kaj če me Adsense bena?

Lahko jim jokamo po mailu, ampak ponavadi ne pomaga. Če se z našim računom dogaja kaj čudnega (danes 5 klikov, jutri 5.000 klikov), pošljimo en mail in razložimo kaj se dogaja.

Koliko oglasov lahko dam na stran?

Tri tekstovne in tri z linki. Vendar se ne splača strani čisto napolniti z oglasi, ker več oglasov pomeni tudi več prostora za tiste manj plačane oglase, ki prinesejo manj.

Še kaj?

Ne vem, vprašajte!

Tags: ,

24 Responses to “AdSense Za Začetnike”

 1. Uros says:

  Zanimivo. Zanč sm parkrat poskusu pa zmer dal na Slovenijo pa ni nikdar obrazca spremenil. Zdej pa dela normalno 🙂 Hvala!
  Zdej je treba le še premislit če je vredno za tist drobiž stran “skomercializirat”, al pa si bo treba več prometa zastavt 🙂

 2. lezalnik says:

  Misli svoj blog, ali kakšno drugo stran?

 3. Uros says:

  Na svojo t.i. osebno spletno stran, v bistvu blog 🙂 Tale adsense mi res ni usojen. Potrdim da že uporabljam google account, da bi uporabu obstoječga, poskusim z obema ki jih uporabljam, pa mi javi da je email že v uporabi ??
  Poskusu sm tud vpis z obstoječima računoma v adsense če je slučajno res že omogočen pri katerem, pa potrdi da se morm vpisat (signup) če hočem uporabljat storitev. Bo google počas simpatije začel zgubljat pr men 🙂

 4. lezalnik says:

  Hmnja, poskusi bit že prijavljen v svoj gmail, mogoče te avtomatsko prepozna 🙂 Koliko se ti splača dat Adsense na svojo stran je pa tudi vprašanje, koliko imaš obiska in od kje prihaja. Taki redni bralci bolj malo klikajo, bolj recimo tisti, ki pridejo preko iskalnikov, za to imaš pa po moje še malo premalo vsebine.

 5. Uros says:

  Evo, uspel po enem desetem poskusu, pa zmer sm vpisov isto.
  Za tisto neprikazovanje Slovenije je pa kriva kombinacija adblocka pa firefoxa v ubuntu-ju. Ker v windowsih je stvar delala normaln tud z adblockom, v linuxu pa je delala ko sem le-tega izklopu 🙂

 6. Re:uros Če bi šli vsi po tvojih stopinjah in imeli nameščen Adblock, sploh ne bi imel teh problemov. A ne bi bilo to lepo? 🙂 Ogromno “interneta” je zastonj ravno zaradi oglasov na straneh tko da kr odištaliri tega “hudiča” 😛

  Re:lezalnik

  Dober vodič. Kako je pa kaj z zaslužko oz. koliko/kako si plačan na klik?

  informator

 7. lezalnik says:

  @informator: misliš moje plačilo na klik ali na splošno?

 8. msn slike says:

  na slošno 😉

  informator

 9. Kristjan says:

  Recimo da dobim ček od $100.
  Kolk mi pol sploh na koncu ostane v evrih (davek, provizija, pretvorba…) ?

 10. lezalnik says:

  @kristjan: ček neseš na banko in tam je nekaj provizije, odvisno od banke, pri NLB mislim da je 4 ali 5€, v evrih pa preračunaš po trenutnem tečaju, zdaj je tam 1.55. Spomladi prijaviš še v dohodnino, kot katerikoli drug dohodek, drugih davkov (sprotnih) pa ni.

 11. Kristjan says:

  Kako pa je z dohodnino če še nism polnoletn?

 12. koporc says:

  Starši naj vpišejo… ali ni tako ?

 13. ConsumeR says:

  A sedaj v “novi” dohodnini, ko ti sami pošljejo, bo naslednje leto (ček namreč prejmem predvidoma julija) ta dohodek že zaveden, ali moram vložiti pritožbo in dodati ta znesek? Ve mogoče kdo?

 14. lezalnik says:

  Ne bo zaveden, ker notri so samo zadeve, ki jih delodajalci itd… sporočijo (in morajo sporočit na DURS). Tega čeka nihče ne sporoča, tako da ga moraš prijavit sam.

 15. lezalnik says:

  @kristjan: včasih se je vse kar si zaslužil odštelo pri starših od njihove olajšave za otroka, sedaj pa ne vem več kako je. Po moje ti do zaslužka v višini splošne olajšave ni treba vlagat dohodnine…

 16. tt says:

  Evo sm se prjavu v Adsense in so mi stran odobrili. Včeraj sm imel boga 2 klika in 0$ zaslužka. A to pomeni, da so bili kliki neveljavni? Seveda 100% nisem jaz klikal ali kogarkoli nagovarjal, da naj klikne. A kontaktiram Adsense, da me slučajno ne bi izključili?

 17. lezalnik says:

  Lahko za vsak slučaj, better safe than sorry :). Čeprav po moje ni panike. Jaz imam dostikrat kak klik in 0$. Si imel že kak nov klik od takrat?
  Vrednost klika se lahko sicer določi tudi naknadno, glede na to kako se obiskovalec konvertira. Vsaj tako pravijo. Če imaš slabe klike – slabo konverzijo za oglaševalce ti cena pade. Ne vem, če je možno na ta način dobit ravno 0$/klik…

 18. tt says:

  Evo, od takrat naprej sem dobil nove klike in včeraj je bil zaslužek simboličnih 1$. Mogoče sem narobe nastavil allowed sites in mi strani ni upoštevalo. Ne vem, jih bom pa kontaktiral, da naj preverijo klike, da ne bom kasneje imel težave, ker sem se trenutno v adsense vključil bolj za hec, da vidim kako to gre in v stran še nisem vložil nobenega truda, hehe.

  A se mi na strani splača imeti Link unit? Na oglas imam kar nekaj klikov samo zaslužek je pa zelo bogi. Evo za danes 9 klikov na link unit zaslužek $0.02??

  Kakšen je pa google email za pomoč?

 19. tt says:

  Pa še neki me zanima. Vem, da mora biti na angleških straneh neko opozorilo za cookie ali neki tacga. A to mora biti tudi na neangleških straneh? (balkan)

 20. lezalnik says:

  Zakaj si sploh spreminjal allowed sites? Kontakt za AdSense imaš tu.
  Link unit se splača imet, če ti lepo sede v template, pri meni so kar ok kliki tudi na link unit. Tisti disclaimer rabiš pa imho povsod ker vrtiš adsense.

 21. grandilo says:

  Živjo, tudi jaz imam eno neumno vprašanje: imam dva blogger account-a, pa samo en adsense. Kako lahko na drugi blogger account prijavim adsense account?
  Sem začetnik, lepo lepo prosim za simple, step-by-step instruction.
  Prav lepa hvala, ciao.

 22. nejko says:

  pozdravljeni:) zanima me če mi lahko kdo posreduje čimveč informacij kako začeti z google adsense? se ne znajdem najbol v tistih nastavitavh:// lahk me kontaktirate kar na email blr11ai@gmail.com

  Lep pozdrav

 23. Mirko jonas says:

  zdravo, mene pa zanima če recimo se lahko 16 letnik prijavi v adsense ter če dobi potem denar, in kot sem že v prejšnjih komentarjih prebrav ali se res mora pridobljeni denar prijaviti v dohodnino, kaj pa če si še mladoleten ali potem morajo starši dati to v dohodnino ali ne? hvala za odg. lep pozdrav 😀

 24. lezalnik says:

  Mislim, da se za tvoj zaslužek zmanjša davčna olajšava za otroka pri tvojih starših. Nisem pa 100%. In tudi ne vem…če jo presežeš potem moraš verjetno oddati tudi napoved dohodnine.

Leave a Reply

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 0 StumbleUpon 0 1 Flares ×