Branje blogov ni pot do zaslužka, delo je. In služenje denarja na internetu je težaško opravilo. Kot kopanje jarkov. Ampak vse kar je vredno vedeti o tem najdete tukaj, črno na belem. Veliku užitkov ob branju in veliko uspeha.

December 14, 2007 1

Zaslužek Na Internetu: Kako Do Zaslužka

By in Zaslužek

Spet je čas, da se posvetimo zaslužku na internetu. Zadnjič smo prilezli nekje do tega, da imamo v roki eno, dve, tri ideje o temi naše strani. Vemo pa tudi že koliko zastonj obiska iz iskalnikov lahko pričakujemo na naši strani in s kakšno konkurenco se bomo morali spopasti. Uf, smo že kar brihtni.

Zdaj v bistvu se lahko kar direkt lotimo izdelave strani, če nismo preveč zahtevni. Če bo na strani obisk, bo tudi najbolj bedna niša prinesla tistih nekaj dolarjev za strežnik, domeno in kavico. Vseeno je pa pred tem kul pogledati na kakšen način bomo na naši strani lahko služili zelence, da se ne bomo ful matrali s stranjo (uhhh…), ki nam bo na koncu nosila toliko kot tale blog 🙂 (2€ na mesec hehe). Ja, bloganje je hard work, kupite nam pivo :).

Peneze na internetu lahko zaslužimo na par načinov.

google_sm.gifPPC oglasi. Trenutno je to najbolj razmahnjen način služenja denarja na internetu saj pod tale PPC seveda pade Googlov oglaševalski program AdSense. PPC oglasi so vsi oglasi, kjer nam na račun kapne kakšen cent, ko obiskovalec naše strani klikne na oglas. Lahko so ti oglasi bannerji, lahko so video oglasi, lahko so textovni kontekstualni oglasi, lahko so neka mešanica vsega skupaj.

Zadeva ponavadi deluje tako, da se prijavimo v program z neko stranjo, ki nam jo morajo najprej odobriti (da ni prehud crap), če smo še čisto sveži, potem pa na našo stran vstavimo nekaj kode in oglaševalski servis sam servira oglase na našo stran. Postavimo in pozabimo. Zato je zadeva tudi tako razširjena – ker je simpl. Zakaj je tako razširjen AdSense? Ker nam zna servirati vsebini naše strani primerne oglase tudi, če je naša stran o najbolj bogu za hrbtom, 5 km pod površjem Marsa, v temi plesnivi temi (ta drug temi ima drugačen naglas 🙂 ). In če se oglasi na naši strani ujemajo z vsebino naše strani je precej bolj verjetno, da se bo na njih našlo kaj zanimivega za obiskovalce in bodo klik klik klik-ali nanje in zato ker več ali manj največ plača za klik.

Poleg AdSensa je sicer teh programov še malo morje. Bolj znani so recimo še ToboAds za Slovenijo, Adbrite, Clicksor, Bidvertiser, zadnje čase popularni WidgetBucks, pa recimo Chitika (ki ni samo PPC ampak nudi tudi druge oblike oglaševanja) ipd.

Pay Per Impression oglasi. Tu dobimo plačilo za prikaze oglasa, recimo dolar za 1.000 prikazov, ne glede na to ali kdo klikne nanje ali ne. Ker imajo PPC oglasi za oglaševalce boljši učinek je to oglaševanje bolj v zatonu.

Prodaja linkov. O tem zakaj bi kdo kupil povezave iz naše strani smo že pisali. Zadevo lahko speljemo preko za to namenjenih servisov, kot sta recimo Text Link Ads (ta je nabolj popularen in razširjen) ali Text Link Brokers. Lahko pa se lotimo prodaje tudi sami, brez posrednika za kar je še posebej primeren tale del Digital Point foruma. Sicer pa na začetku iz naše nove, sveže strani ne bo hetel kupiti povezave skoraj nihče. Da pridemo v oba zgoraj omenjena servisa pa potrebujemo stran z vsaj PR4…

Pay Per Action. So še korak naprej od PPCoglasov, saj smo plačani šele potem, ko obiskovalec ne samo klikne na oglas, ampak na tisti strani tudi nekaj naredi. Recimo kaj kupi, se kam prijavi, da svoj email naslov in podobno.

cj.jpgAffiliate programi. Tega je milijon. Gre se preprosto za to, da za nekoga promoviramo njegove produkte in če kdo kaj kupi preko naše strani, mi poberemo provizijo. Spet velja, da naj bodo zadeve, ki jih ponujamo preko naše strani povezane z vsebino naše strani, sicer obiskovalcev ne bodo niti približno zanimale. Kje torej najdemo stvari za prodajat? Najbolj popularni so Clickbank, za prodajo digitalnih zadev (o katerem smo malo že pisali), potem Commission Junction, kjer najdemo bolj oprijemljive stvari, ne samo kakšnih bedastih e-bookov, potem nam je zadnja šansa ali vedno dober za začetek Amazon, kjer prodajajo skoraj vse in kjer se lahko prijavimo kot affiliate, če nam pa tu ni dovolj stvari, potem ima svoj affiliate program tudi ebay. Sicer pa lahko na takle način kar pobrskamo po Googlu in vidimo, če je kaj pamentega.

Adsense je nabolj enostavna varianta, ki jo lahko vržemo skoraj na vsako stran (vseeno prej preberi njihova pravila), če pa nam uspe zelo dobro uskladiti vsebino naše strani s kakšnim affiliate izdelkom lahko služimo še veliko obljše. Sicer je pa v smislu “ne vseh jajc v eni košari” fajn, da uporabimo več kot en način zaslužka na internetu.

Mogoče še ena opomba – z affiliate programi se da služiti tudi, če nimamo svoje lastne strani, saj obiskovalce v bistvu samo preusmerjamo na prodajalčevo stran in jim podtaknemo svoj cookie. Tako lahko smetimo po forumih, komentarjih, mailih ali sami uporabljamo PPC programe kot oglaševalci in pošiljamo obiskovalce na naš affiliate link. Ampak zastonj promet iz iskalnikov je še vedno super zadeva, zato se izplača imeti svojo stran.

(se nadaljuje)

Tags:

Leave a Reply