Branje blogov ni pot do zaslužka, delo je. In služenje denarja na internetu je težaško opravilo. Kot kopanje jarkov. Ampak vse kar je vredno vedeti o tem najdete tukaj, črno na belem. Veliku užitkov ob branju in veliko uspeha.

February 20, 2008 3

Zaslužek Na Internetu – Izdelava Strani III – WordPress

By in Orodja, Zaslužek
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×

Potem, ko smo si pogledali eno zelo zelo enstavno skripto za izdelavo strani po imenu 19Pages in eno zelo enostavno a bolj zmogljivo sNews je čas za recimo še korak naprej, tako da tokrat se bomo dotaknili WordPress-a.

WordPress

WordPress je ena nabolj znanih in razširjenih skript na kateri teče večina blogov, ki jih obiskujete in obiskujemo vsak dan. Po našem mnenju gre ta popularnost na račun lepih in čistih templatov, ki jih lahko za jabe najdemo na netu in enostavnosti uporabe, 1,2,3 in že pišemo svojo prvo objavo. Tudi tale naš blog recimo teče na wordpressu. WordPress se v osnovi sicer uporablja za bloge, vendar pa ga z množico pluginov lahko pripravimo, da dela še marsikaj drugega. Prav tako je lepo uporaben tudi za nišno stran na katero vržemo 20 člankov in pozabimo nanjo. Je pa res, da če že v osnovi delamo stran, ki ne bo samo blog ampak imamo zanjo velike načrte, lahko to verjetno lažje naredimo s kakšno drugo skripto. Plus še ena zamera, ki jo imamo do WordPressa – izdelava in spreminjanje templatov ni več nekaj česar bi se lahko lotil čisti noob.

Kako Instaliramo WordPress?

 1. Gremo na WordPress Download in si posnamemo zadnjo verzijo ter odzipamo.
 2. Na strežniku odpremo novo mySQL bazo in naredimo uporabnika, ki ima dovoljenje za dostop do te baze (in si seveda zapomnimo podatke). Pri kakšnem bolj simple gostovanju moramo za to prositi našega gostitelja, ta nam potem samo pošlje podatke – ime baze, username uporabnika in geslo za dostop.
 3. Odpremo wp-config-sample.php in vanj vpišemo podatke baze, ki smo jo ravnokar ustvarili, datoteko pa preimenujemo v wp-config.php (skenslamo sample).
 4. Vse WordPress datoteke posnamemo na strežnik. Če posnamemo v root direktorij potem bo naslov bloga lezalnik.com ce posnamemo v direktorij blog, potem bo naslov lezalnik.com/blog (samo primer).
 5. Odpremo Firefox in gremo na http://naša-sveža-nova-stran-narejena-z-wordpressom.com/wp-admin/install.php in to je to.
 6. Če hočemo drug template ga moramo najprej najti na netu, potem si ga posnameno, odzipamo in uploadamo na strežnik v direktorij wp-content/themes. V administraciji wordpress-a temo potem spremenimo v meniju Presentation.

Prva stvar, ki jo naredimo preden začnemo vnašati vsebino je preoblikovanje URL-jev. V WordPress administraciji gremo na Options in potem na Permalinks ter URL-jev vržemo ven datum. Zakaj? Če mislimo prav pisati blog, potem lahko datum pustimo. Če pa bomo WordPress uporabili za “objavi in pozabi” 🙂 stran, potem nima smisla vsem kazati, da so našeobjave že stare. Pa še za SEO je mogoče malenjkost boljše, dav URL-ju ni nepotrebne šare. Kako še naprej sfriziramo WordPress pa naslednjič.

Tags: ,

3 Responses to “Zaslužek Na Internetu – Izdelava Strani III – WordPress”

 1. Igre says:

  Ko bo o friziranju WPja, bi lahko še kake linke do sexy templatov 😀 .

 2. […] « Zaslužek Na Internetu – Izdelava Strani III – WordPress 21 02 2008 […]

 3. […] Joomla je brez dvoma ena najbolj priljubljenih OpenSource CMS platform. Ali po slovensko – najbolj priljubljena jabe zadeva za delat konkretne strani. Pod konkretne stvari mislimo spletne revije, portale, skupnosti, trgovine… nekaj več kot samo osnovne blog ali “10 in še nekaj strani vsebine” strani. V osnovi je Joomla samo zelo zmogljiva skripta za premetavanje vsebin in jo komot uporabimo za čisto navaden blog. Čeprav glede na to, da zasede Joomla .zip že kakih 7Mb in se razpakiran FTP-ja na server tud kako uro smo mogoče na boljšem, če za blog uporabimo WordPress. […]

Leave a Reply

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×