Branje blogov ni pot do zaslužka, delo je. In služenje denarja na internetu je težaško opravilo. Kot kopanje jarkov. Ampak vse kar je vredno vedeti o tem najdete tukaj, črno na belem. Veliku užitkov ob branju in veliko uspeha.

November 8, 2007 12

Zakaj Ne Klikamo Na Oglase Na Svojih Straneh?

By in Siv las mi dela..., Zaslužek
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 0 StumbleUpon 0 1 Flares ×

Kako naredimo neumnost v 22 korakih. 1. Naredili smo stran. 2. Prijavimo smo se v nek oglaševalski program in vstavimo oglase na svojo stran. Program nam plačuje za vsak klik. 3. Čakamo. 4-9. Čakamo. 10. Še malo čakamo. 11. Na računu se je iz treh klikov nabralo 30 centov. 12-20. Čakamo, in še malo čakamo. 21. Počasi začnemo izgubljati živce. Halo. To služenje denarja na internetu je en velik nateg. Nič ne zaslužimo. 22. Pridemo na idejo, da bomo sami klikali na oglase. Rekli bomo tudi vsem prijateljem naj kliknejo dvakrat na dan. To bo zihr 30 klikov na dan in končno bo padlo nekaj evrov. Zanimivo, da se precej ljudem se to še vedno ne zdi narobe. Zakaj to ni OK?

1. Kot prvo in najbolj preprosto – zato ker je to proti pravilom glaševalskega programa. Več ali manj kateregakoli. Razen tistega, ki plača za akcijo – torej ko nekdo, ki je kliknil na oglas, potem tam tudi nekaj dejansko zapravi – česar pa mi in naši prijatelji seveda ne bomo počeli. Tu smo da služimo in ne da zapravljamo 🙂 Ampak, če tudi sicer parkiramo na pločniku, potem se bomo mogoče bolj zamislili nad naslednjim razlogom…

2. Ker pljuvamo v lastno skledo. Zakaj bi kdo oglaševal na internetu? Zato, da si pridobi več kupcev, strank, volilcev, naredi branding blagovne znamke… whatever. Ampak denar, vložen v oglaševanje ne raste na drevesu. Zato, ker jaz kliknem na oglas mora nekdo iz denarnice odšteti par kovancev. Ki bi jih sicer lahko privarčeval in šel na sladoled. Če iz tega oglaševanja ni učinkov (ampak le naval vedno enih in istih oseb in njihovih kolegov po parkrat na dan) pač naslednjič ne bo več oglaševal, bo oglaševal manj… (in šel raje na sladoled). In nasprotno. Če bo učinek dober, bo naslednjič verjetno oglaševali več, povedal kolegom da oglaševanje ne internetu blazno kicks ass, da se splača in podobno. Le kaj je v interesu lastnikov spletnih strani, več oglaševalcev, ki vlagajo več denarja ali obratno….hmmmm, težko vprašanje.

3. Ker je na dolgi rok to preprosto bedarija. Če nismo sposobni narediti strani, ki bi imela dovolj obiska in dovolj klikov, da nam prinese par evrov jo zbrišimo in naredimo tako, ki bo obisk imela. Ko imamo stran, ki ustvarja nekaj denarja, je to neka vrednost oziroma naložba za naprej. To da sami klikamo po oglasih ni vredno nič. Kaj če se s krampom udarimo po kazalcu?

4. Kaj pa: “Če me stvar na oglasu res (čist zares) zanima?” ali pa: “Hotel sem samo preizkusiti, če sistem deluje… “. Jebiga, zase lahko človek vedno najde opravičilo (če hoče 🙂 ).

To je to. Pa vaše mnenje?

Tags: , ,

12 Responses to “Zakaj Ne Klikamo Na Oglase Na Svojih Straneh?”

 1. ruph says:

  Lepo povedano! Verjamem, da bodo počasi ljudje res razumeli zakaj gre in bo lažje in boljše za vse, ki so in še bodo prisotni na spletu…

 2. Flikar says:

  Vecinoma si klikajo na svoje linki tisti, ki tako ali tako nimajo dovolj prometa za postavitev oglasov. Zdi se mi zelo nesmiselno na svojo spletno stran ali blog postaviti Google ads ali kaj podobnega če na stran hodi 20 ljudi dnevno…s takim obiskom si s kliki na koncu meseca ne mores niti kavo kupiti.

  Zakaj bi svojim malostevilnim uporabnikom dal vedeti, da te tako zelo zanima zasluzek…? Brez oglasov je stran lepša, bolj uporabniku prijazna pa verjetno bi še kak plus lahko našel…

 3. boss says:

  Nekaj časa sem dobival sporočilo da prihaja do nepravilnih klikov na strani, in ker vem da nisem klikal, enostavno nisem odgovarjal nazaj, sporočilo je nehalo prihajat in zdaj je vse vredu, zanima me pa kaj pa če ti nekdo namerno klika na stran večkrat na dan?

 4. lezalnik says:

  @ruph: držimo pesti! 🙂

  @flikar: glede tega kdo klika na oglase se strinjamo 🙂 se da pa tudi z 20 uporabnikov na dan se da lepo zaslužiti, če so ta pravi. Recimo, če 20 uporabnikov na dan pride na našo stran in bi na vsak način radi sklenili življensko zavarovanje… 🙂 no, samo primer. Iz 20 obiskovalcev povprečnega “kaj sem počel danes” bloga res nimaš kaj. Oglasi pa, recimo da naj bodo obiskovalcem uporabni… ali mogoče takole – ko prideš na stran z oglasi – ali je stran obiskovalcu uporabna, zanimiva… ali ne. Nekje je najbrž meja, ko število oglasov zamegli tiso, kar je na strani uporabnega ali pa še hujše, so oglasi namen strani in tistega uporabnega sploh ni.

  @boss: če ti nekdo namerno klika na oglase (click bomb) te lahko banajo iz oglaševalskega programa, čeprav nisi imel sam nič pri tem. Zato se splača spremljati klike (in zagretim prijateljem že prej povedat da njihova dobronamerna dejanja niso zaželjena 🙂 ) in če opaziš kaj čudnega, kak velik nenavaden skok, se splača poslati mail. Za adsense vem, da recimo nekateri tudi pošljejo mail, če kar naenkrat dobijo ogromno prometa npr. iz prve strani digga in podobno. Da ne bi bilo komu sumljivo.

 5. Gregor says:

  Če te stvar zanima, čist zares zanima potem pač klikneš, v čem je problem? Oglaševalski cilj je bil dosežen in stranka klika ni plačala zaman.
  Treba je vedet, da se večina klikov še zdaleč ne konča z nakupom. Gre bolj zato, ali boš našel neko stran na katero se boš morda še vrnil, vračal ali celo postal njen redni obiskovalec in na njej klikal oglase …
  Ljudje pogosto ne ločijo namreč prav dobro med reklamami in ostalimi tekstovnimi povezavami. Nekaj kliknejo, ker jih je pritegnilo, jih zanima … zato je googlov koncept kontekstualnih tekstovnih povezav postal tako popularen in ima že toliko klonov …

 6. lezalnik says:

  @gregor: jah problem je, da ti iz tega klika zaslužiš in je tvoje klikanje v vsakem primeru nekje na sivem področju. Predvidevam da sistem prepozna tvoj klik, zdaj kak klik se lahko zgodi tudi po pomoti, ampak če jih bo pa več se pa utegneš znajti na seznamu za “odstrel” 🙂 . Če hočeš bit fer, potem itak znaš zadevo poiskat brez, da bi kliknil na oglas.

 7. ateistek says:

  No, ponudniki pay-per -click so se zavarovali s cookiji. Torej, ti lahko rečeš prijateljem, naj klikajo na tvoje oglase ali pa sam klikaš kot zblaznel. Štelo se bo samo prvič in potem ne več. To so taki imenovani unique clicks, vsak naslednji od iste osebe je neveljaven in se ne šteje.

 8. lezalnik says:

  @ateistek: to je res, vendar samo za en in isti oglas, če je na strani več različni oglasov, lahko poklikaš vse. Vsaj pri AdSense je tako.

 9. Tadej says:

  No ja, če bi nekdo res hotel pretentati ta sistem bi si lahko preprosto brskalnik naštimal tako, da mu ne bi uporabljal cookie-jev na dotičnem spletnem mestu (oz. jih shranjeval iz njega); konkretno jaz imam npr. IE-jev t.i. “cache”, torej direktorije “Cookies“, “History” in “Temporary Internet Files“, (bajdvej, tega sem preimenoval v samo “Internet”, pač, po 8.3 file-naming konvenšnu), locirane na mojem RAM-disku, tako da se mi vse skupaj ob vsakem restartu jasno izbriše in nato pri naslednjem zagonu računalnika “štarta z nule” od začetka.

  Drugače pa, taki goljufivci bi se konec koncev lahko poslužili tudi klikanja na raznoraznih javnih računalnikih (razni Cyber caffe-ji, knjižnice itd.), proti čemur pa vsaj kolikor vem ne obstaja nikakršna “zaščita”. No, razen mogoče v primeru, če bi se tudi ti preveč ponavljali, pri statičnem IP-ju seveda. Ampak itaq pa, kdor je goljufivec se bo tako ali tako slej ko prej ujel v lastno zanko!!

  Tadej

 10. Risanke... says:

  Mene pa predvsem čudi dejstvo, da imamo zanimivo stran s ca 500 unique obiskovalcev dnevno, zelo nizkim bounce rate in, verjamem, uporabno vsebino. Oglase smo razporedili po strani in čakali na klike, ki pa jih ni in ni… na teden se zbere zgolj za kakšno kavico!!

  Vprašanje: do kje je še etično obiskovalcem “dati vedeti” da s kliki lahko prispevajo??

 11. lezalnik says:

  @Risanke: po moje do nikjer 🙂 obiskovalci morajo klikati zato, ker jih zadeva zanima. Vse kar lahko naredimo je to, da jih skušamo preslepiti, da povezava, ki jo gledajo ni reklama, ampak del strani.

  Sicer pa, če je govora o zastonj.info potem bi rekel, da so reklame malo premalo IN YOUR FACE 🙂 skoraj nisem našel reklame, ki bi bila above the fold – torej, da bi se pokazala takoj, ko stran odpreš. S tem si takoj ful poslabšaš število ljudi, ki reklamo dejansko vidi, čeprav se ti impressions štejejo. Recimo reklame v footerju so po mojih izkušnjah skoraj čisto brez veze.

  Poleg tega se mi 468×60 banner ne zdi dovolj opazen glede na to da je stran precej živahna, poskusi s kakšnim večjim in kvadratnim. Ponavadi tudi boljše delujejo reklame brez roba, ki se bolj vključijo v stran.

 12. Risanke says:

  lezanlnik, hvala lepa. Saj u bistvu je res. Prej sploh nisem opazil tega…
  Bomo poskusili z drugo taktiko 🙂

Leave a Reply

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 0 StumbleUpon 0 1 Flares ×