Branje blogov ni pot do zaslužka, delo je. In služenje denarja na internetu je težaško opravilo. Kot kopanje jarkov. Ampak vse kar je vredno vedeti o tem najdete tukaj, črno na belem. Veliku užitkov ob branju in veliko uspeha.

November 2, 2009 7

White Hat, Grey Hat, Black Hat

By in Google, Optimizacija strani
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×

Bel klobuk, Siv klobuk, Črn klobuk. Če kdo slučajno ne ve kaj je to – črne klobuke so ponavadi nosili “bad guys” in bele ta dobri fantje, recimo v kakšnih starih westernih in podobno. V online svetu pomeni black hat recimo hackerja in pa načine in metode SEO in marketinga. O čemer bi par besed povedali  tudi tule v našem malem blogu.Pa zdaj ne bomo dajali napotkov kako se dela black hat ampak bi radi predvsem predstavili naš pogleda na vse tele klobuke. Ker se nam zdi, da je precej zmede glede tega kaj se sme in kaj se ne sme. Zdaj kot prvo priznamo da ne spremljamo gospoda Matta Cutsa (in glede na to je najbrž tole tudi napačen spelling hehe) tako da gre lahko kak naš vidik tud v nasprotno smer kot kakšen od blogpostov Googlovega predstavnika ampak…no gremo naprej.

Predvsem je po našem mnenju redko kakšna stvar white hat. White hat je predvsem pravilna in “whitehatovska” onsite optimizacija (brez skrivanja ključnih besed in vsebine, cloakinga, prekomernega šopanja keywordow itd…) . Ta samim iskalnikom v bistvu pomaga določiti o čem se na posamezni strani gre. Kaj je vsebina in bistvo strani.

Vse kar spada pod off-site optimizacijo pa po naše ni več white hat :D. Zakaj? Stališče oz. želja iskalnikov je (vsaj trenutno in v preteklosti), da na podlagi povezav, ki kažejo na določeno stran, določijo relevantnost in uvrstitev določene strani v rezultatih (poleg še drugih zadev, ki vplivajo seveda). In ta razvrstitev naj bi potekala naravno. Takoj ko se mi kot webmaster odločimo pridobiti kak link, smo posegli v ta naravni tok dogodkov in začeli manipulirati z razvrstitvijo. In smo prestopili v gray hat. Vseeno ali ga dobimo na kot nekateri mislijo white hat način, recimo link bait ali karkoli pač že ali malo manj white hat način. Že sam naš namen, da se spravimo pridobivati linke nas je porinil v območje sivega. Hehe. To je mogoče samo kajla nekaterim, ki so prepričani, da je določeno pridobivanje linkov white hat drugo pa gray hat.

Gre se samo zato, kdaj določena metoda začne preveč posegati v naravno kroženje linkov in manipulirati razvrstitev rezultatov in se google zanjo odloči nekaj narediti. Oz. da sploh obstaja realna možnost, da se glede metode da kaj narediti. Narediti kaj v smislu več kot da Matt Cuts napiše na blogu, da nekaj ni ok. Kjer gre le za psihološko vplivanje na webmastre, ne pa za dejansko ukrepanje v logaritmu. Ma smo mal preveč že nabasali.

Do sedaj se nismo dotikali black hata. Ker black hat je pač po našem mnenju ločen od tega o čemer smo do sedaj  pisali, ker obstaja neka moralna meja, ki jo z black hatom prestopimo. A gre pri tej meji predvsem za škodovanje drugim, da s svojimi dejanji škodujemo drugim. Niti ne toliko samemu googlu in iskalnikom ampak drugim webmastrom in uporabnikom spleta. White hat/gray hat je mogoče bolj niansa s stališča samega iskalnika. In ali smo se razen tega, da nas skrbi naša bodoča uvrstitev, dolžni ukvarjati s tem kaj je dobro za iskalnike? Verjetno je to bolj njihov problem kot naš. Medtem ko black hat je dejansko lahko moralno sporen in mi zaenkat ne vidimo potrebe, da bi se ga sploh posluževali.

Tako da – kdor hoče biti squeeky clean nima kaj pridobivati linkov:). No, to je naše mnenje o white/black hatu. Pa vaše?

7 Responses to “White Hat, Grey Hat, Black Hat”

 1. Meni se zdi ok puščati anchor text za optimizacijo.

  Motijo pa me strani kjer je 200 linkov brez teksta. Googla se zaveda problema in po moje je samo vprašanje časa kdaj bodo minimalizirali pomembnost takih povezav. Kljub temu pa po nekaterih dejavnikih morajo rangirati strani in po tistih, ki jih bodo bodo pač webmasteri šli v ekstrem. Tako kot se to zdaj dogaja, ko namesto imena napišem avtomobilsko zavarovanje.

  Kljub temu pa se nikoli ne bom posluževal black hat metod, ki se tudi meni zdijo zelo moralno sporne.

  BTW: poslal sem ti mail

 2. Hand says:

  Osebno se zadržujem v vodah gray in white hat. Black pa mi že zaradi morale ne diši preveč. Predvsem se mi zdi, da zaradi raznih black har in tudi v nekaterih primerih grayh optimizacij in te želje po zaslužku na internetu, kakovost spleta pada in bo slej ko prej to prisililo iskalnike da spremenijo algoritme in naše delo grayhatovcov bo splavalo po vodi. Zato moramo biti zmerni.

 3. Bujes says:

  Fantje, ne pridobivat linkov, ker jaz jih bom še naprej in vas bom potem lažje premagal 😀

  Se pa strinjam, da je dogovarjanje za linke grey hat, link bait je pa dosti white hat – narediš tako vsebino, da jo ljudje želijo linkat in jo linkajo. To potrdi kvaliteto strani.

 4. lezalnik says:

  LOL bujes, saj ne pravim da dajte delat samo white hat 😀

 5. Klima says:

  Eni celo pravijo, da white hat sploh ni SEO in da smo vsi seoti packi 🙂 – http://powazek.com/posts/2090

 6. Ja jaz bi rekel da white hat ne obstaja, ker je Google tako zafrustruran da se boji vsake manipulacije iskalnikov. Izmenjava linkov, prevč density, prevel keywords v title tagu si že v grey hatu, btw black hat rules

 7. Igre says:

  Vas moram pohvalit, ker pišete zelo zanimive članke, ki jih z veseljem redno prebirram.

Leave a Reply

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×