Branje blogov ni pot do zaslužka, delo je. In služenje denarja na internetu je težaško opravilo. Kot kopanje jarkov. Ampak vse kar je vredno vedeti o tem najdete tukaj, črno na belem. Veliku užitkov ob branju in veliko uspeha.

September 17, 2007 7

USA kicks ass ali zakaj imeti blog v angleščini?

By in Internet, Optimizacija strani
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×

lakovic.jpg
ALI
lebron.jpg
?

En kratek seznam pozitivnih in negativnih stvari, ki ti lahko pomaga, da se odločiš in s svojo internet stranjo oziroma blogom stopiš na obširno angleško govoreče območje. Torej…

ZA: Zakaj je boljše imeti svojo internet stran v angleščini?

 1. Nas in kitajcev je milijardo. Tvoj ciljna publika se pomnoži vsaj z 200. Si predstavljaš, da namesto vsakega obiskovalca, ki ga imaš sedaj dobiš 200 obiskovalcev? Sicer stvar ni tako preprosta ampak dejstvo ostaja. Angleško govoreči del sveta je precej večji kot slovenski, sploh če šteješ tudi vse, ki jim angleščina sicer ni materin jezik a vseeno znajo angleško. V bistvu imaš pokrit cel svet.
 2. Google Adsense. Pod to kategorijo lahko v bistvu uvrsim vse PPC (pay per click) programe in še vrsto drugih, ki zahtevajo, da je stran na kateri oglašujejo v angleščini. Ker je pač tudi njihov ciljni trg angleško govoreč. Večinoma je samo affiliate programom vseeno iz kje si in v katerem jeziku je tvoja stran, saj te plačajo glede na prodajo ali akcijo, ki jo nekdo izvede.
 3. Keša kot dreka. Ne jemat dobesedno ampak ZDA je tista država na katero ciljamo s svojo angleško govorečo stranjo (tako kot vsi ostali). Dejstvo je, da imajo v ZDA daleč največ tistega preostanka denarja (po tem, ko plačajo vse račune in obveznosti, naložijo kaj v delnice ipd), ki ga zapravijo tudi na internetu. Kaj mi koristi milijarda angleško govorečih indijcev, če noben od njih nič ne kupi in isto, kaj mi koristijo obiskovalci iz Slovenije, razen da pišejo komentarje?
 4. Naj sosedu crkne krava. Jah, internet je v ZDA precej bolj vpleten v potrošnikove nakupovalne navade. Zato ljudje bolj pogosto kupijo kaj preko interneta in bolj pogosto klikajo oglase. Ne vem, če je bila tu izvedena kakšna sociografska študija, ampak jaz imam definitivno tak vtis. Slovenec bo pomislil, če kliknem bo nekdo zaslužil (na moj račun madona:) ). Američan bo pomislil – hm.. v bistvu ne bo pomislil nič, ampak bo kliknil če ga zanima.
 5. Mornar v puščavi. Kaj mi koristi množica obiskovalcev, če je oglaševalcev le za prste ene roke. Koliko časa traja, da se obiskovalci strani v slovenščini naveličajo klikat na BWin oglase in to na strani, ki nima veze s športom ali stavami recimo? Po moje prej kot črkuješ G o o g l e A d s e n s e :). Medtem kot pri Adsensu naredim stran o plesnivem siru in takoj dobim nanjo oglase o vinu, ki paše zraven in tabletah proti bruhanju bom na slovenski strani vrtel tistih par oglasov, ki so itak na vseh straneh isti.

PROTI: Zakaj ni dobro imeti svoje internet strani v angleščini?

 1. Nas in kitajcev je milijardo. Tvoja konkurenca se pomnoži vsaj z 200. Si predstavljaš, da namesto tvojega bloga o tvojih sprehodih po sosedovem travniku obstaja še 200 blogov ljudi, ki se sprehajajo po sosedovem travniku? Tako, da moraš precej bolj razmisliti česa se boš lotil (in sosed mora razmisliti o kakšni ograji).
 2. Materin jezik. Ta je simpl, najbl izi je pisat v jeziku, ki si se ga naučil od mat. Najbolj si tudi na tekočem z utripom obiskovalcev, da ne moriš pingvinov z novicami o klimah.
 3. We all make the world the way it is. Sam ne moreš nič spremeniti? Vsak je sam in vsak dela svet tak kot je. Če se vdaš, potem bo stanje v Sloveniji ostalo tako kot je 🙂
 4. Nič ni nemogoče. Ob vsem tem pisanju bo kdo pomislil, da je služiti s slovensko stranjo nemogoče, kar sploh ni res. Slovenske strani z ogromno obiska pobirajo lepe denarje. Vendar gre tu bolj za direkto oglaševanje, torej iskanje oglaševalce itd… če se ti s tem da ukvarjati in imaš zanimivo stran potem ti lahko uspe. Če ne, potem daš na stran ToboAds. Če jim bo uspelo privabitit več oglaševalcev, tako da se bodo ti bolj porazdelili po tržnih nišah boš lažje dobil bolj zanimive oglase za svoje obiskovalce. Držimo pesti. Prav tako je možno prodajati povezave iz svoje strani, vendar potrebuješ soliden PageRank, vsaj PR4 recimo. Ni potrebno omenjati, da boš ob isti kvaliteti strani, istem pageranku, istem ne vem čemu,… lažje prodal povezavo iz angleške strani.

Tako da – JA, strani s katerimi sem zaslužil tiste dolarje iz prejšnjega posta so angleške 🙂 razen par prodanih povezav iz ene slovenske.

7 Responses to “USA kicks ass ali zakaj imeti blog v angleščini?”

 1. 2strani says:

  Aja, pa še to – seznam je narejen samo iz vidika potencialnega zaslužka, vse ostalo sem pustil ob strani. Stvari kot osebno zadovoljstvo, ugled 🙂 ? in podobno.

 2. Tom says:

  Trenutno sem v ZDA, solanje… Sola se zacne ob 08.00, vendar… prve pol ure je za net. Seveda, vsak slusatelj ima dva IBMa na mizi, en za notranje povezave (varnost) en za svet. Da ne bo pomote, tudi predavatelj se vsede za kateder in srfa. Sedaj ne recejo vec akademskih pet minut, ampak “net 1/2 hour”. In ce kdo najde kaj zanimivega, prekine zvoke tipkovnice in vsem pove: KJE?. Ze iscemo… In kaj je bila danes jutranja novica: oce posnel svoja sinova-dvojcka (9 let) kako rolkata (park pred hiso). Dal na net, dober naslov… po enem tednu vec kot pet miljonov klikov, seveda mulci z rolkami… In sponzorji so obnoreli…
  lp iz US

 3. 2strani says:

  Freddy Miller efekt 🙂 tudi pri nas je to možno hehe. Kul, hvala za komentar in veliko sreče pri študiju.

 4. […] Nimamo se ravno za strokovnjake na področju spletnega oglaševanja (tenks DM )  ampak na hitro smo se dokopali do čez palec ocene, da je delež spletnega oglaševanja v Sloveniji možno prikazati s prsti ene roke (verjetno brez uporabe palca, čez katerega delamo oceno) medtem, ko v ZDA ta delež znaša 30% in več. Če je ameriško on-line oglaševanje je v enem letu pridobilo 7%, malo na račun televizije, več na račun tiskanih medijev in radia je slovensko spletno oglaševanje pridobilo…khm? Tako da – zaenkrat (že kakšnih slabih 10 let hehe) nam taki članki lahko le dajejo upanje na boljše čase (in nič več) ali pa se v misliš zahvalimo sami sebi, da so naše strani v angleščini. […]

 5. […] si posnamemo tule. Pred kratkim je prišla ven nova verzija Joomla 1.5. Če delamo slovensko stran (pa ne nooo) lahko razne poslovenitve Joomle in pluginov najdemo tule. Potem pa na kratko naredimo […]

 6. […] smo že pisali, zakaj je boljše imeti blog ali stran v angleščini. Ker so (smo) med webmastri tudi taki, ki jim je tuj jezik kot na primer angleščina bolj španska […]

 7. […] v angleščini, kolikor smo na tekočem, AdSense na (izključno) slovenskih straneh še vedno ni dovoljen. Teme […]

Leave a Reply

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×