Branje blogov ni pot do zaslužka, delo je. In služenje denarja na internetu je težaško opravilo. Kot kopanje jarkov. Ampak vse kar je vredno vedeti o tem najdete tukaj, črno na belem. Veliku užitkov ob branju in veliko uspeha.

February 13, 2009 12

Recesija In PPC

By in AdSense
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×

Kar nekaj webmastrov poroča/jamra, da so jim močno padli zaslužki po novem letu in kot razlog omenjajo recesijo. Govorimo o internetnih zaslužkarjih, ki imajo strani namenjene angleško govorečemu trgu, predvsem ZDA, kakšnega večjega pritoževanja na tej strani Tržaškega zaliva še nismo slišali. Mogoče tudi zato, ker mora bi precej glasno, da preglasi konstantno jamranje slovenskih webmojstrov, da je slovenski PPC trg bolj za en k… in da je oglaševalcev premalo.

Po drugi strani jih je pa kar nekaj tudi na drugi strani, ki pravijo, da so zaslužki enaki kot par mesecev nazaj ali pa jim celo rastejo.  Kaj je res?

Težko rečt. Po eni strani je dejstvo, da gre nekaterim podjetjem zaradi manjše prodaje ali manjših naročil slabše. Kako bodo na to reagirali in kje na lestivi varčevalnih ukrepov je oglaševanje je vprašanje. Rezat oglaševalski budget in prišparat ali ga celo pojačat in upati na povečanje ali vsaj zadržanje ravni prodaje. Potem je tu tudi prelom leta. Vsaj v ZDA sta meseca november in december meseca za shopping, ko trgovci prodajo tam nekje enako kot v celem ostalem koncu leta (al smo se pa mal zmislil tole, no v glavnem prodajo ful velik) in je to tudi čas najbolj zagrizenega in obsežnega oglaševanja. In če pride januar skupaj z recesijo je potem spet težko reči kdo je kriv za morebitni padec plačila na klik.

In potem je tu še panoga v kateri se nahajajo naše strani. Nekatere so bolj perspektivne ob morebitnih gospodarskih problemih, druge so bolj na udaru in se jih obrat gospodarskega cikla na dol pozna hitreje. Anyway… da preveč ne filozofiramo, smo pogledali še naš PPC.

Novembra in decembra je bil za slabo četrtino višji, kot pa je sedaj v januarju in februarju. Kar je kar poštena sprememba. Po drugi strani je pa res, da se je  novembru in decembru PPC na klik pri naših nišah v AdSensu precej popravil in bi sedaj lahko rekli, da je padel nazaj nekam na slabo povprečje, tam kot je že bil lani tekom leta.

Pa vi in vaš PPC? Gre gor ali dol?

12 Responses to “Recesija In PPC”

 1. s says:

  Za Slovenijo je tako ali tako že znano, da je vse bolj bogo. Proti koncu januarja in začetku februarja so bil na več ali manj vseh straneh samo samopromocijski oglasi. Za bruhat.

 2. cod mod says:

  Jaz mislim, da je del razloga za iskati v gospodarski krizi, ker so nekatere panoge res manj perspektivne.

  velik del pa pade na začetek leta ker sta januar in februar manj potrošniška meseca in je treba malo počakati, da se denarnice po zapravljivem decembru zopet napolnijo.

  Moj ppc osebno ni zabeležil kakšne večje spremembe res pa da imam le dve strani na katerih lahko to spremljam.

 3. himi says:

  Ja, meni se kar pozna tale “recesija”, sploh ta mesec. Sem iz $4ih na dan v Januarju prilezel na $1…

 4. bojan says:

  Glede PPC (pay per click) jih imam velikokrat tudi kar nekaj vrednih samo po par centov. Ponavadi pa se zgodi kakšen po 0.4$ kar potem na dnevni ravni malo dvigne zadevo. Ni pa še pravega napredka pri dnevnih zaslužkih, nekje aprila lani sem bil na boljšem kot sedaj, čeprav sem v tem času dodal veliko materiala, ki se je poznal na povečanem obisku. Žal pa se je malo procent klikov zmanjšal, še dosti bolj pa se pozna, da je PPC v povprečju manjši. Včasih je par klikov bilo že 1$, zdaj pa tudi 15 klikov ne zagotavlja nujno dolarja. Res pa se moram bolj še na angleške prevode spraviti, pa počasi začeti širiti ozemlje še izven slovenije, posebej na hrvaško, kar upam da bo pritegnilo še več iskalcev od zunaj.

 5. lezalnik says:

  Malo poglej tudi kako rangiraš za kraje za katere že imaš opise in slike. Pogosto se bolj splača že obstoječe strani spravit višje v rezultatih, kot pa pisati nove.

 6. bojan says:

  Ja, se strinjam s tem 🙂

  Ravno zato sem si napisal en program, ki ga vsakih par dni zaženem in mi za vse ključne besede (imena krajev) pogleda pozicijo v googlu, obenem istočasno naredi še za nekaj konkurenčnih domen in vse to spravi v bazo. Na podlagi teh podatkov pa potem za vsako ključno besedo lahko riše grafe pozicij v določenem obdobju. Sem si pa naredil še en drug pregled, kjer za izbrano obdobje za vse ključne besede izpiše, kakšen je bil skok/padec pozicije med obdobjema ter najvišjo in najnižjo pozicijo.

  Zadnjič sem kao nekaj optimiziral, da bi za obiskovalce iz tujine takoj vrgel angleški jezik, pa sem nekaj zeznil, da je ves čas bila angleščina, tudi če je obiskovalec iz tujine želel preklopiti na slovenski jezik. Google črv je seveda prišel iz tujine in sem mu s tem onemogočil vse slovenske strani in so razumljivo vse pozicije po nekaj dneh skokovito padle navzdol in potem spet potrebovale kar nekaj časa, da so pridobile (in še pridobivajo) stare pozicije. 🙂

 7. lezalnik says:

  Kul program, to bi lahko prodajal po moje 🙂

 8. bojan says:

  Sem razmišljal, da bi naredil kakšno web verzijo, zadevo posplošil in tržil 🙂

  Samo bojim se, da bi google hitro blokiral kaj, ko bi bilo veliko teh “avtomatskih” poizvedb. Že ko sem sam v prvi verziji poizvedbe pošiljal eno za drugo, sem dobil neko opozorilo, da sumijo, da se dogajajo avtomatske poizvedbe in potem nekaj časa google stran ni delala. Zato sem potem spremenil, da vsako sekundo pošljem eno poizvedbo, kar je bilo ok.

 9. lezalnik says:

  Najbrž bi moral vsak svoj API vnest? Samo zdaj se ga ne dobi več…

 10. Besedila says:

  No na InternetMojstru pa že kar nekaj ljudi pritožuje, da so jim stran benali – nekateri navajajo za moje pojme čisto neumne razloge, zakaj so bili banani. Potem takem se Adpartner bori proti recesiji tako, da meče oglaševalce iz sistema?

  Kaže, da smo mi imeli srečo, da so nas poklicali naj umaknemo bloke, pri čem velja omeniti, da so nas lani septembra ali oktobra klicali, da naj damo čim več oglasov na stran, ker imajo veliko neizkoriščenih sredstev.

  Zanimivo 🙂 .

 11. Besedila says:

  Pardon, benali so jim račune… 😀

 12. lezalnik says:

  @Besedila: nek korekten odnos gotovo mora bit, samo drugače se je pa treba zavedat, da bodo oglaševalni sistemi več ali manj vedno na prvo mesto dal oglaševalce, ker brez njih ni nič. Sploh Googlu se kratko malo lahko jebe za publisherje, glede na to kako veliko mrežo ima.

Leave a Reply

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×