Branje blogov ni pot do zaslužka, delo je. In služenje denarja na internetu je težaško opravilo. Kot kopanje jarkov. Ampak vse kar je vredno vedeti o tem najdete tukaj, črno na belem. Veliku užitkov ob branju in veliko uspeha.

August 25, 2010 15

Rast, Širitev In Management

By in Gradnja strani, Siv las mi dela...
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×

Mogoče ste opazili, da so teme, odkar smo spet malo bolj aktivni na našem internetno zaslužkarskem blogu, malo drugačne. No vsaj nam se zdijo :). Ker smo večino osnovnih in tudi kar nekaj advanced stvari kako do zaslužka na internetu že povedali… vsebina, CMS, optimizacija, linki itd itd bla bla bla… se zdaj spravljamo ne naslednjo stopnjo, kjer spet tudi sami raziskujemo, se učimo in iščemo rešitve. Torej – za kaj gre?

Če boste s svojimi spletnimi stranmi vsaj kolikor tolikor uspešni in če je vaš spletni model zaslužka tak, da sloni na manjših nišnih straneh in ne na eni ali dveh večjih, ogromnih spletnih straneh… no, pa tudi v tem primeru, potem se boste tako kot mi prej ali slej srečali s problemom rasti in obvladovanja celotne situacije. Ker vse skupaj hitro exponentno explodira out of control :). Kot se lahko prebere na večini internet marketing blogov je pot do konkretnih zaslužkov sledeča: najdi kaj deluje -> rinse and repeat. Torej ponovi vajo. Naredi še eno stran. In še eno in še eno in še eno in še eno… in počasi prideš do 10ih strani, do 20 strani, do 50 strani, do 100 strani. Ja, nekateri imajo tudi več kot sto različnih GLAVNIH strani. Kar je štala. Zdi se nam, da se problem začne že tam nekje od deset strani naprej, odvisno od situacije in ali so strani v eni in isti ali v različnih nišah.

Problem Št.1 Imeti vso svojo spletno lastnino prešteto
Torej, ko število strani raste si je počasi treba začeti zapisovat zadeve. Največji problem so ta je..na gesla. Milijon jih je. Geslo za administracijo, za mysql bazo, za ftp, za cpanel, za whm, za email – če ostanemo samo pri osnovnih straneh. In če imamo osnovne stvari še nekako v glavi.. vsaj tam do 20 je potem tu še podporna mreža. Blogger blogi, tumblr blogi, wordpress blogi, squidoo leče, hubpages, social bookmarks računi, twitter, direktoriji, article direktoriji bla bla bla… vso to množico strani si ni lahko zapomnit, potem ima pa še vsaka svoje geslo, uporabniško ime, email naslov, url naslov… GROZA!

Rešitev: Boljše rešitve, kot je Excel zaenkrat ne poznamo. Polagamo vam na srce, tudi če ste na začetku svoje spletno magnatarske haha poti – zapisujte si vse v Excel. Mi svoje strani razdelimo na tri stopnje. Stopnja 1 so vse strani, ki nosijo denar oz. bodo nosile denar, naše glavne strani. Stopnja 2 so podporne strani, ki pa niso kar tako, narejene v 5 minutah ampak imajo vsebino, unikatno, uporabno in na njih dejansko delamo, jih linkamo in podobno. Stopnja 3 so prav tako podporne strani, s katerimi pa se prav dosti potem, ko jih postavim, več ne ukvarjamo. Sem damo strani, za katere obstaja možnost, da bi jih kdaj spremenili v stopnjo 2. Kar je še manj pomembno od stopnje 3 je pa postavi in pozabi sistem in teh stvari ne zapisujemo. Za vsako stran tako zapišemo stopnjo, URL, platformo na kateri stoji/CMS, uporabniško ime in geslo. Postavimo jih tudi skupaj – stopnjo 2. in 3. k pripadajoči glavni strani.

Problem Št.1.5 Emaili
Speljite si vse svoje email naslove na en naslov. Tako da gledamo samo enega in iz njega odgovarjamo reply as pač katerikoli mail rabimo. To se da fajn narest tudi na gmailu.

Problem Št.2 Servisiranje spletnih strani
Tu se gre predvsem za nadgrajevanje in backup. Odkar ima wordpress avtomatsko upgrejdanje je nekaj lažje, samo zadeva je še vedno cela štala. Uporabljamo 4 različne CMS-je (zakaj madona?!?!) in že spremljat nove verzije je težko. Pa še nimamo toliko strani. Kako apgrejdad 10 wordpress blogov, pa čeprav imaš samo en gumb v administraciji. Ja, samo vsak tretji zašteka in moraš brisat .maintenance file iz root direktorija…ammm, kolk je že ftp geslo? Pa še Joomle in ostalo… Kaj če bi jih imeli 50? Masovni webmastri zato prisegajo na HTML strani! Ker nimaš kaj nadgrajevat in osveževat, ker ti noben ne more shekat strani in baze, ker so strani hitre in prenesejo veliko prometa z malo obremenitvijo serverja… Samo ni to primerno za vsako stran. Plus, da imamo potem 4CMS-je in še 5 varianto – HTML strani. Tu ne vemo točno kam naj se obrnemo in kakšna je rešitev. Mogoče bo vseeno treba pogoltnit navdušenje nad cms-ji in res iti na html strani. Ampak spet – kaj uporabit za administracijo tega? Kaj upoabiti, da kar prihraniš pri administraciji ne izgubiš pri bolj težavnem dodajanju vsebine?
Rešitev: se priporočamo 🙂 ima kdo kako idejo?

Problem Št.3 Osveževanje vsebine in moderiranje
No, problem tu je samoumeven.

Rešitev: Tu je naš prvi nasvet – samo ne pisat bloga:)!! Sicer pa je prvi korak outsourcanje pisanja vsebine. Sicer pa dobro postavljena informativna stran ne potrebuje nove vsebine. Lahko je čisto postavi in pusti sistem. Lahko pa občasno naciljamo še kakšno ključno besedo z kakšnim novim člankom. Naredimo načrt kaj bi še dali na kakšno stran in gremo postopoma. Več delamo na straneh, ki imajo potencial. Dober antispam sistem oz. veliko webmastrov preprosto izklopi komentarje, da imajo mir. Je pa verjetno boljše, tudi iz SEO stališča, da se na strani kaj dogaja, da ljudje komentirajo in dodajajo svežo vsebino.

Problem Št.4 Oblikovanje in širitev support mreže in pridobivanje povezav
Vsaka glavna stran potrebuje povezave. Te je modno in učinkovito pridobivati iz raznih strani, kamor lahko postavljamo svojo vsebino. Mi jim rečemo potem podporne strani. Ker pa imajo povezave večjo težo, če delamo tudi na podporni strani si je te zadeve treba zapisat. Če ima vsaka stran 10 podpornih strani in imamo 20 strani je to 200 strani. Če vsako še bookmarkamo na 20 social bookmarks strani je to še 400 teh accountov no ali pa 20, tu je že dilema. Problem ni toliko izdelava kot sama kontrola.

Rešitev: ja Excel poje. Potem outsoucing, vsebine za podporne strani ali pa kar sama izdelava. Potem uporabljat platforme, ker imaš lahko preko enega login-a več podpornih strani. Hja, ali je to nevarno po drugi strani? Lovimo se tudi pri sledečem – ali naj ima vsaka glavna stran svoj podporne strani? Zadevo si precej olajšamo, če imamo strani iz sorodnih ali celo enake niše in si strani lahko support mrežo delijo. Recimo – ko naredimo wordpress.com blog mu damo ime nekaj na verzijo ključne besede za katero gradimo linke na glavno stran. Če so naše glavne strani dovolj podobne lahko linki ostanejo v kontekstu čeprav linkamo na več strani. Če imamo pa različne niše pa to ne gre. Podobno je tudi pri social bookmarks računih. Če bookmarkaš samo strani povezane z npr. motornimi kosilnicami in imaš nick motorna kosilnica je tvoj SB račun bolj vsebinsko opredeljen in imajo linki večjo korist, kot če linkamo vse počez. Samo ali se to splača? Imet svoje SB accounte za vsako nišo? Še več sranja in spama. Zaenkrat tega ne delamo, razmišljamo pa o tem. Potem rabiš tudi svoj “spam” email account za vsako nišo.

No, težav je kar precej. Veliko webmastrov ta problem reši tako, da namesto, da bi se ukvarjali s starimi stranemi raje delajo nove :). Postavi in pozabi. Super je tudi na začetku zadeve premislit in dobro zastaviti, da se potem ne sprašuješ zakaj uporabljaš 4 različne CMS-je.

Nas pa zanimajo tudi vaše izkušnje in problemi, če se kdo sploh ukvarja s tem :)?

Tags: , ,

15 Responses to “Rast, Širitev In Management”

 1. Tudi meni so se začeli pojavljati podobni problemi in še niti nimam tako veliko strani. Ali pa tudi.

  V zadnjem času sem za WordPress zasledil zadevo http://managewp.com/

  Gre za nekakšno skupno urejanje in obvladovanje različnih wordpress strani. Zadeve še sicer nisem preizkusil, zaradi pomanjkanja časa :), ampak mislim, da bo počasi nastalo kar nekaj podobnih strani, saj vedno več webmasterjev jamra nad tem problemom. Tudi WordPress Direkt ima eno zadevo, da lahko vse svoje strani istočasno updataš ali pa vključiš nov plug-in z enim klikom na vse strani.

 2. No sem šel malo pogledat ta WP manage in ni tako slaba stvar. V bistvu imaš na enem mestu vse wordpresove strani in za vsako ti tudi piše, da jo lahko updataš ali napišeš post ipd.

  Mogoče malo slaba svar, ki sem jo na hitro opazil, da pri pisanju posta ne moreš koristiti ostalih funkcij, ki jih imaš drugače npr. All in one SEO.

 3. $-uporabnik says:

  Se strinjam z vsemi problemi.

  Problem št.2 sam rešim najpogosteje tako, da vse strani vsaj enkrat mesečno pregledam, kliknem Update … je dolgotrajno in zoprno, sam ni izbire.
  Problem št.3: ponavadi si priskrbim kakšnega avtorja. Ponavadi jim dam procente, recimo med 20-40% od njihovega članka in kakih 5% od oglasa na indexu. Čeprav s tem trošim denar, pa večina avtorjev kar redno piše in s tem dobiček večji in kljub strošku pisanja še vedno dobim več kot da bi vse sam urejal. Problem pri reševanju tega problema pa je hramba vseh imen in priimkov, mailov in pa jasno vzdrževanje odnosov, plačila itd. S fanti sem zmenjen za nek dan v mesecu (recimo 28, 29 …), takrat jim na PayPale nakažem keš, malo povprašam in to. Enkrat ali pa dvakrat na let pa jih povabim še na en pir.

  Mimogrede, v katero stopnjo spada ležalnik 😀

  LP

 4. lezalnik says:

  @$-uporabnik: kul ideja! kako pa slediš vsem zaslužkom po različnih člankih, imaš to angleške strani, adsense + analytics?

  Ležalnik haha, ja to je hm… bolj level 4 🙂

 5. lezalnik says:

  @AZ: izgleda zanimivo, samo malo me moti, da je to hostano drugje, da nikoli ne veš kaj bo s to stranjo…

 6. V spodnjem delu imaš opcijo Self hosted, na kateri že očitno delajo. Mogoče bo s tem problem, ki si ga izpostavil, rešen.

 7. $ uporabnik says:

  @lezalnik, jp

 8. Tudi jaz zaenkrat vse delam ročno, ker strani ni prav veliko, gre pa vse skupaj vedno težje. Ker mi writer da popust, če naročim 10+ člankov na enkrat, to tudi delam in je kar mučno to vse skupaj na roko uploadat. Hvala bogu je tip tok kul, da mi sam daje članke na Ezine in druge article direktorije, kar mi prihrani mnogo časa in živcev.

  Upadatam pa tko, ko pridem dodat novo vsebino potem še updatam kar je potrebno. Te novi WordPressi so kar se tega tiče zakon. Vrjamem pa, da bi bilo že pri 20 straneh to dokaj naporno.

 9. Miha says:

  Defenitivno excel, se strinjam. Sicer je res da to premalo uporabljam, ampak bo že… 🙂

  Problem je tudi ali uporabljati ista gesla in uporabniška imena, ali ne? Na primer za bazo.

  Uglavnem, pri meni vidim da bom moral pri zapisovanju podatkov malo poostriti zadevo!

 10. lezalnik says:

  @Miha, ja to je tudi problem. Bolj kot skrivaš svojo mrežo strani boljše je. Če imaš povsod isto up. ime je to že velik giveaway. Sam zaenkrat nisem tako pazljiv ker dokler se te ne loti kak IM konkurent je to samo dodatno delo. Z gesli imam pa tudi enak problem 🙂 probam imet eno geslo za strani, ki jim ne upam ravno 100% in eno geslo za strani, ki se mi zdijo bolj verodostojne. Potem imam tretja gesla za admin svojih strani in četrta za vse res pomembne denarne zadeve kot paypal ipd……

 11. peter says:

  Dober članek ni kaj. Kar ste napisali je vse res. Vem iz lastnih izkušenj. Imam dve večji strani in eno novo in že te tri imam problem handlat, kaj da bi jih mel 10 ali več. 🙂

  Drugače pa malo off topic, ta mesec bom prvič presegel 1000 eur v enem mesecu!! Tako, da se pridružujem slovenskemu klubu 4 figure bloggerjev!

  LP,

  peter

 12. slovenija says:

  Tudi jaz sem si začel pisati spisek vsega, prav tako o kakšni izmenjavi linkov ali o kontaktih, toliko da bom imel na enem mestu vse zabeleženo. Zaenkrat sem mislil to delati, kar v tem “google excelu” (upam, da je varen :)), tako da lahko od koderkoli preverim zadeve, če kaj rabim.

 13. lezalnik says:

  @peter: čestitke !!

 14. dober članek in seveda zanimiva aplikacija (managewp) – koristna če imaš več strani.

 15. marketing says:

  Tudi jaz prisegam na excel. En file za gesla, en za optimizacijo strank, tretji za hosting račune,…

Leave a Reply

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×