Branje blogov ni pot do zaslužka, delo je. In služenje denarja na internetu je težaško opravilo. Kot kopanje jarkov. Ampak vse kar je vredno vedeti o tem najdete tukaj, črno na belem. Veliku užitkov ob branju in veliko uspeha.

March 4, 2008 6

Pametna Naložba In Druge Uporabne Besede Iz Dolgega Repa

By in Orodja
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Huh, od kje ta bedast naslov? Dajmo še malo zaplest 🙂 Do danes nismo vedeli, da imajo najdaljši rep na svetu žirafe! Žirafin rep lahko meri tudi 2.4 metra. Recimo logično glede na to, da so žirafe najvišje kopenske živali. Žirafin 1.8 metra dolg vrat tehta 272kil, 1.8 metra so dolge tudi žirafine noge. Srce od žirafe meri 60 centimertov in tehta 11 kil, v pljuča pa ji gre 55 litrov zraka. OK, kaj je zdaj s tem dolgim repom…

Dolgi Rep – LongTail

Dolgi rep ali longtail je ime pojava, ki ga najboljše opiše kar naslednja slikca…

long-tail-graph.gif

Gre pa se za to, da na novih internetnih trgih zadeve delujejo malo drugače kot so dosedaj. Do sedaj si imel v trgovini, ki je stala na vogalu na policah omejeno prostora in si gor postavil samo stvari, ki jih ljudje najbolj potrebujejo (kruh, kondomi…). Sedaj pa v svojo internet trgovino nabašeš vse mogoče, saj so dolžine polic neomejene (fižolove žemlje s čebulo…), tale graf pa nam kaže, da je skupno povpraševanje po tistih manj popularnih zadevah prav tako veliko kot skupno povpraševanje po tistih, ki najbolj zažigajo. Torej rdeče – ful popularno, oranžno – manj popularno.

Kar je pa nam zanimivo in uporabno je pa sledeče, ki več ali manj ravno tako velja: rdeče – velika konkurenca, oranžno – majhna konkurenca. In tale dolgi rep z lahkoto prenesemo na ključne besede, preko katerih našo stran obiskovalci najdejo na Googlu. Ali se grebemo za rdečo ali z lahkoto rangiramo dobro za manj iskano oranžno besedo? Ogromno internet posla temelji ravno na teh oranžnih besedah.

Primer? Rdeče – laptops, oranžno – colored apple laptop.

HitTail

In tu nastopi orodje po imenu HitTail. Gremo na stran, se registriramo, vržemo dobljeno kodo v naš template in čakamo. Hittail beleži vseključne besede preko katerih obiskovalci najdejo našo stran in nam jih lepo sortira po popularnosti in zraven oblikuje naš dolgi rep. Zadeva izgleda takole…

hittail.png

HitTail smo par dni nazaj instalirali tudi na Ležalnik pika Com in… OK kaj imamo od tega? Poleg sledenja ključnim besedam je bistvo HitTaila njihov algoritem, ki iz vseh ključnih besed izfiltrira tiste long tail besede, za katere ima naša stran dobre možnosti, da rangira visoko v rezultatih iskalnikov in niso ravno nek popolnoma nezanimiv in neiskan drek.

Te besede se nam ščasoma nabirajo v zavihku Suggestions in če so nam všeč jih s klikom vržemo na To Do seznam (zadnji zavihek). Potem nam preostane samo še to, da napišemo par sto besed vsebine na temo posamezne ključne besede in čakamo na nove obiskovalce.

V slabem tednu se je za Ležalnik pika Com pod zavihkom predlogi nabrala ena sama beseda in ta je – Pametna naložba, ki smo jo zato tudi vrgli v naslov tegale pisanja :). Sicer pa se na naših angleških straneh z več obiska te besede nabirajo dosti hitreje, tako da imamo dela s pisanjem že čez glavo. Vsaj ga bomo imeli, ko se bomo res spravili za tipkovnico (lenuhi press).

V glavnem, uporabno orodje za povečanje prometa – priporočamo.

Tags:

6 Responses to “Pametna Naložba In Druge Uporabne Besede Iz Dolgega Repa”

 1. stari says:

  Hehe, mogoče poleg “pametni naložbi” boš sedaj na prvi strani (vsaj v najdi.si?) tudi za tiste, ki iščejo žirafe :)))

  Hvala za info!

 2. lezalnik says:

  Hehe, računamo na to 🙂

 3. Igre says:

  Še ena stvar za razmislit 🙂 , zakaj le tale HitTail ponuja kar ponuja ? (na hitro sem jih preletel).

  Oni imajo dostop do vseh dolgih repov, lahko tudi kakšnega recimo skrijejo, sej je tool uporaben za pač uporabnike splošno, ampak ko dosežejo neko maso uporabnikov, pa ga lahko sami prekleto dobro izkoristijo 😀 . Mogoče dobimo še kak tak tool … enkrat 😳 heh 😀 .

 4. […] nam hittail od zadnjič ni predlagal nobene pametne besede (razen huje pps (wtf?) in uporabne novosti (hm, […]

 5. […] Ha! Po zaslugi našega pridnega komentatorja po imenu rebelde slike se je ključna beseda rebelde slike pojavila tudi med predlaganimi temami o katerih naj pišemo, ki nam jih iz našega dolgega repa servira hitttail. […]

 6. […] zadeva, ki vam jo še enkrat predlagamo, je uporaba tegale Hittail orodja (kjer mimogrede izveste tudi marsikaj o žirafah!). Hittail je odkar smo se ga zadnjič spravili […]

Leave a Reply

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 Pin It Share 0 0 Flares ×