Branje blogov ni pot do zaslužka, delo je. In služenje denarja na internetu je težaško opravilo. Kot kopanje jarkov. Ampak vse kar je vredno vedeti o tem najdete tukaj, črno na belem. Veliku užitkov ob branju in veliko uspeha.

February 6, 2007 1

On-site optimizacija

By in Optimizacija strani
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×

Kako sfrizirati svojo stran, da se bo pojavila čim višje v iskalnih rezultatih? Dela se na dveh stvareh – na on-site optimizaciji in na off-page optimizaciji. Torej kaj lahko spremenim na strani, da bo bolj prijetna isklanikom in kaj naredim drugje po internetu. Kot sem obljubil tokrat o on-site optimizaciji. Preden začnem razlagati kako se stran pošraufa, da dela dobro na iskalnikih, je potrebno vedeti za katero besedo sploh hočemo, da nas ljudje najdejo? Če stran prilagodim besedi Rebeka Dremelj najbrž ne morem pričakovati obiska ljudi, ki iščejo dobro pevko hehe, ali pač, recimo na četrtem mestu… brez zamere, samo primer. Izbrati je treba pametno, torej besedo, ki je dovolj iskana in besedo, ki nima že cel bataljon strani sfriziranih za to besedo. Ok, recimo, da si želim obiska za besedo nogomet.

Kako narediti iskalnikom prijazno stran?

Uporabi besedo nogomet v  naslovu strani. To ne pomeni naslov besedila na strani ampak tisto, kar se pokaže na čisto levo na vrhu FireFoxa ali IE. Nogomet spravim tja tako, da ga napišem v med <title> in </title> v <head> dokumenta. Če uporabljaš WordPress ta to naredi že avtomatsko in spravi v <title> naslov posta.

Uporabi besedo nogomet v URL naslovu strani. To izgleda takole: http://www.lezalnik.com/nogomet.html. WordPress je že tako prijazen, da iz naslova strani sam naredi URL, tako da bo to OK. Če si res močno močno želiš uvrstiti visoko za to besedo, potem razmisli tudi o nakupu domene www.nogomet.si ali nogomet.com ali nogomet.info ali nekaj www.rad-imam-nogomet.si ali pač nekaj podobnega.

Uporabi besedo nogomet v META podatkih o strani. Torej naj se beseda nogomet pojavi v opisu strani in v ključnih besedah za to stran. Kako se to naredi je odvisno od tega, kako delaš svojo stran. Če uporabljaš kak sistem kot je recimo WordPress potem si več ali manj prepuščen temu sistemu, ki to omogoča ali pa ne. Če pa starn delaš sam, potem to zapišeš v glavo strani (<head>tole je glava</head>) in hm…v bistvu če sam delaš stran mi tega niti ni treba razlagati.

Uporabi besedo nogomet v naslovu besedila. Glavni naslov besedila je tisti, ki ga vtaknemo med <h1> in </h1>. H1 pomeni heading 1. WordPress je nastavljen tako, da je v H1 napisan naslov našega bloga, v tem primeru 2strani. Naslov samega prispevka je v WordPressu H2. To je recimo OK, če bi delal svojo stran bi poskrbel, da je naslov v H1.

Uporabi besedo nogomet v podnaslovih. Logično uporabi ostale podnaslove H3, H4…itd do H6 (čeprav te so že malo brezveze) in vanje vključi besedo nogomet.

Uporabi besedo nogomet v samem besedilu. Najbolj pomembno je, da se nogomet pojavi v prvem odstavku in v zadnjem odstavku besedila. Potem pa se gleda tudi kolikokrat se pojavi beseda nogomet v celotnem besedilu.

Povdari besedo nogomet v besedilu. Povdari se jo tako, tako ali:

  • tako

Uporabi besedo nogomet v imenu in opisih slik. Torej nogomet.jpg, alt=”Nogomet” in podobno.

Zdaj imam že pol k… tega nogometa in najbrž ga bodo imeli tudi bralci tvoje na nogomet sfrizirane strani. Zato so brihtni iskalniki začeli uporabljati tudi filtre, ki prepoznajo stran, ki je zabasana z besedo nogomet samo zato, da bi prišla na višje mesto v rezultatih. In so take strani začeli kaznovati. Zato je pametno paziti na gostoto nogometa v besedilu. Priporočena je tam okoli 4%. Ah, zdaj smo že preveč tehnični. Kako je bilo s tem včasih pa naslednjič. 

One Response to “On-site optimizacija”

Leave a Reply

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×