Branje blogov ni pot do zaslužka, delo je. In služenje denarja na internetu je težaško opravilo. Kot kopanje jarkov. Ampak vse kar je vredno vedeti o tem najdete tukaj, črno na belem. Veliku užitkov ob branju in veliko uspeha.

January 14, 2009 8

Navodila Za Izmenjavo Linkov

By in Optimizacija strani
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 0 StumbleUpon 0 1 Flares ×

No, mogoče ne ravno navodila, ampak bolj razlaga kaj mi pogledamo preden se odločimo z nekom izmenjati povezavo.

Pridobivanje povezav je ena od osnovnih stvari s katero se bomo pomikali navzgor po rezultatih v googlu. Zadeve se lahko lotimo na razne načine kot so naprimer dodajanje naše strani v direktorije, postanje novic na social bookmarks strani, podpisi na forumih, komentiranje na do-follow blogih in raznih drugih straneh, ki imajo do-follow link, submitanje člankov v direktorije s članki, ustvarjanje mini strani na squidoo, hubpages in drugje in tako naprej…

Vsem naštetim načinom pridobivanja povezav je skupno to, da so ponavadi zastonj, če seveda izvzamemo, da smo za razna masovna submitanja koga najeli namesto, da bi sami izgubljali čas. Tako, da tu mi zavzamemo princip podarjenemu konju se ne gleda v zobe in še preveč ne ukvarjamo iz kje pride link na našo stran pa tudi preveč časa bi vzelo.

Druga stvar pa je kadar nek link kupujemo ali kadar se z nekim drugim webmastrom menimo za izmenjavo povezav. Ker so taki linki v bistvu najbolj zaželjeni in kvalitetni (pod pogojem da seveda vse štima) se tu splača prej preverit kakšen link bomo sploh dobili in kaj bomo dali v zameno. Sploh, ker z linki aktivno trgujejo predvsem lastniki crap sajtov.

Mi pogledamo naslednje zadeve:

 1. Odpremo stran na kateri bo naš link in pogledamo ali je vsebinsko povezana z našo stranjo, če ni potem načeloma linkov ne izmenjujemo. Vsebinska povezanost nas je sicer vedno begala saj nam ni bilo (in nam še vedno ni) jasno do katere stopnje se šteje, da je vsebina povezana. Če stran o zaslužku na internetu linka na stran o zaslužku na internetu potem je jasno. Kaj pa, če stran o zgodovini slonov linka na stran o treniranju psov? Oboje so živali, samo dvomimo, da obiskovalce prve strani zanima tudi druga in obratno… V glavnem – ali je link uporaben za obiskovalce je dobro merilo, ne pa si preveč beliti glave s tem. Tudi tema živali je ok.
 2. Potem pogledamo tudi koliko izhodnih linkov je že na tej strani, če jih je preveč, potem bo imel naš link bolj malo učinka. Preveč v smislu 100 linkov na straneh za izmenjavo linkov. To je brez veze. Komu tak link koristi ne vemo. Če ima nekdo v blogrollu 30 prijateljev recimo OK, moremo pa se zavedati, da če mu mi vrnemo link iz blogrolla kjer imamo samo 3 prijatelje je naš link pač vreden nekaj več. Seveda ni pa rečeno, da čez 1 leto, ne bomo tudi sami imeli že 30 linkov ob strani…
 3. Potem gremo na www.google.com in vtipkamo site:www.domena-iz-katere-bo-link.com in dobimo seznam objav/strani, ki jim ima google iz te domene v indeksu. Če je rezultat nula, potem rečemo samo adijo, ker je stran ali banana iz indeksa ali pa tolk nova, da sploh še ni indeksirana. Ponavadi je bolj verjetno tisto prvo :). Poleg tega se iz tega vidi tudi neka velikost strani in googlovo zaupanje. Če ima stran 1000 objav pa jih je samo 15 v indeksu…wtf? …najbrž nekaj ne štima.
 4. Pogledamo pagerank strani iz katere dobimo link. Da ne gre za dropped domain in da se PR vsaj prbl ujema z našim. Dostikrat se to vidi že iz domene. Recimo domena je www.recenzije-filmov.com gor so pa članki o hujšanju. Ja valda.

No, sploh je tu tako…

…če bomo preveč natančni in bomo hoteli, da je link, ki ga dobivamo, popoln po vseh teh merilih in še kakšnem zraven, bomo linkov dobili zelo malo. Medtem bo konkurenca pobrala vse malo slabše linke in nas prehitela, medtem ko mi sedimo na rokah in razglabljamo, da je ta ali oni link brezveze. Poleg tega je, kar se tiče pageranka naravno, da ima stran linke tako iz strani z nizkim kot iz strani z visokim pr-jem.

Nekaj je vedno boljše kot nič.

No, to je v glavnem to, kar sami pogledamo. Mogoče samo še en opomnik, kaj je idealen link, bolj ko odstopamo od tega, manj nam bo povezava prinesla. Važnih je ene 6 stvari (vrstni red je naključen).

IDEALNA POVEZAVA je 1. enosmerna povezava iz 2. vsebinsko povezane strani z 3. visokim pagerankom, ki ima 4.  zelo malo drugih izhodnih linkov in 5. se nahaja v sami vsebini in ne kje na koncu ali ob robu ter 6. vsebuje našo ključno besedo.

  Tags: ,

  8 Responses to “Navodila Za Izmenjavo Linkov”

  1. jooml says:

   Zanimiv clanek, sicer sem to vse ze prej vedel. Zelo mi je pa vsec definicija in poimenovanje pojma Idealna povezava, ker je res tako idealna in redka, da ko jo dobis si lahko najbol srecen.

  2. najdizila says:

   Pridobivanje vhodnih povezav je res ena osnovnih tehnik za uspešno rangirano stran v iskalnikih. Vendar se tudi to spreminja pri skoraj vseh večjih spletnih iskalnikih ki iščejo vedno nove načine izboljšanja lastnega algoritma.

  3. himi says:

   Kam pa gre prihodnost SEO? Se že kaj govori?

  4. prevajalci says:

   Tudi sam se ravnam po podobnih principih. Kot glavni pa mi je ta, da ne izmenjujem več s stranmi katere nimajo nič veze s temo katero imam jaz!

  5. […] in jih objaviš na article direktorijih. Potem narediš še kakšno izmenjavo povezav. Pa prebereš članek o izmenjavi povezav. Potem lahko narediš kakšne support strani na zastonj platformah kot so Blogger, Squidoo […]

  6. $-uporabnik says:

   vaša stran ima pagerank 0.
   kaj to pomeni? da mate premal linkov iz drugih strani? če je to tako, pol bi jst vsen rajš vidu, da bi kakšen iz teh razlogov mal šepal, sam da izboljšam pagerank. al kako?

  7. lezalnik says:

   Da ga je google verjetno umetno znižal. Ponavadi ker sumijo, da prodajaš linke. Mogoče so celo krivi do-follow komentarji, ko je v njih polno kar nekih linkov, ki nimajo veze z vsebino :)… Sicer pa, kaj ti bo pagerank?

  8. $-uporabnik says:

   ja za prodajanje linkov recimo … 🙂 sicer pa res … to nanese bolj malo 🙁

  Leave a Reply

  1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 0 StumbleUpon 0 1 Flares ×