Branje blogov ni pot do zaslužka, delo je. In služenje denarja na internetu je težaško opravilo. Kot kopanje jarkov. Ampak vse kar je vredno vedeti o tem najdete tukaj, črno na belem. Veliku užitkov ob branju in veliko uspeha.

March 20, 2009 16

Mreža

By in Optimizacija strani
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×

Ne bomo govoril o filmu the Net ampak enkrat za spremembo bomo govoril o povezavah. Se ne spomnimo glih ful dobr, ampak ne vemo, če smo že kdaj sploh govoril kako in kje se dobiva linke. Bo treba en bilobil al kaj je že tista tableta. Uh?

Saj bomo spesnili en post na to temo, ki bo pokril une “iz prve” vire za povezave, kot so recimo kupovanje linkov, izmenjava linkov, komentiranje na do-follow blogih (a ne igre, prevajanje, pisarniški material in podobni bralci tega bloga :)?), podpisi na forumih, vpisovanje v direktorije in tako naprej in tako dalje.

Zdaj bi se ustavil tam, kjer so (vsaj tako se nam dozdeva) ta hip ta glavni online marketing maherji. Mislim privatniki, ne govorim o firmah ki pač fuknejo na mizo par 10.000$, najamejo firmo za optimizacijo in je to to.

Gre se za gradnjo lastne mreže strani.

Torej imaš MONEY STRANI – strani, ki nosijo denar, strani na katerih so oglasi, strani, ki imajo obisk, komentarje, forume… cel paket.

In imaš SUPPORT STRANI, PODPORNE STRANI – strani, ki so vsebinsko povezane s tvojimi glavnimi stranemi a na njih ni oglasov, ni obiskovalcev, ampak so tu, da iz njih linkamo na naše glavne strani.

In tem support stranem lahko rečemo tudi naša mreža. Aja – važno – mreža je mal zavajajoče ime, ker fora je, da teh strani ne smemo kar tako polinkat med sabo, kao da bodo potem močnejše in da bodo prinesle več našim glavnim stranem. Linkat je potrebno po pameti in tako, kot bi bilo v resnici uporabno. Prekomerno linkanje bo namreč našo mrežo razkrilo Googlu, statistika je hudič, in linki lahko postanejo brez kakršnekoli teže.

To pomeni, da moramo za vsako od teh podpornih strani nabrati nekaj neodvisnih povezav (s prej na kratko omenjenimi metodami…), da bodo imele težo.

Tu je tudi še ena teorija – kako linkati na naše support strani? 1.) varianta je z našimi ključnimi besedami, tako bodo imeli linki iz te starni na našo glavno precej več teže. 2.) varianta pa pravi, da hočemo to mrežo imeti čim bolj skrito, čim manj vidno v iskalnikih in da nanjo linkamo z besedamo kot npr “Janez Novak” namesto “rebelde slike” iz komentarjev. Torej besedami za katere ne bomo dobil nobenega prometa, samo toliko, da stran dobi nek link juice. No, če si boste začel gradit mrežo se sami odločte. Pri prvi varianti se lahko zgodi tudi da kaka support stran postane uspešna…

In..

In? Ja, recimo modeli imajo mrežo s po 1.000 stranmi in več.

Zdaj je recimo jasno, zakaj taka oseba, ko pride na novo idejo, naredi stran, vrže par linkov iz vsebinsko povezanih strani v svoji mreži in je že na pol poti… mi se pa matramo :).

Kako do mreže strani?

Ni treba zdaj kupit 1000 domen, stežnika in narest 1.000 wordpress blogov. V mrežo gre vse:

 • tako naše lastne strani na wordpressu, joomli in whatever drugem CMSju ali kar v HTML-ju (tole je po našem mnenju skor brezveze, ker je s tem potem preveč dela, če se gre samo za support stran)
 • wordpress.com blog
 • blogger.blog
 • squidoo leče
 • hubpages
 • tumbrl strani
 • … v bistvu brezveze naštevat, ker teh strani kjer lahko odpremo svoj zastonj blog je toliko, da nima smisla. Sam poiščite po netu, ali bomo pa v eni od naslednjih objav skopiral en seznam zakih strani.

Aja, mal se splača tudi pogledat, kako je z do-follow linki. Recimo tako hubpages kot squidoo so postal mal sitni glede tega in “spam” stranem dodelijo no-folow linke in potem od njih nimamo ravno dosti koristi. Pri squidoo je še precej enostavno, če damo na lečo dovolj unikatne vsebine je leča featured in je OK, pri Hubpages je pa izgleda važen nek score leče in če ta pade dobi ne-follow linke. Tako, da sami verjetno hubpages ne bomo več uporabljali. So pa take strani ravno zaradi tega verjetno bolje zapisane pri Googlu.

Pri Bloggerju je pametno imet bloge na več različnih accountih in ne odpret preveč blogov naenkrat. Itd…           sicer pa za začetek ni treba pretiravat, u easy blog po blog.

Vsebina?

Kje se dobi vsebino za toliko strani?

1. Lahko jo pač napišeš sam. Teh strani ni treba zdaj vzdrževati in stalno zasipat s svežo vsebino.

2. Lahko nekoga najamemo da jo napiše, če se nam samim ne da tipkat.

3. Lahko namečemo gor neko unikatno spinnano sranje. Ne vem, nam to ni ravno. Poleg tega je za samo mrežo OK, da vsaka stran dejansko nekaj prispeva. Koristne informacije, pač nekaj. Tako je mreža tudi precej bolj varna. Kdo ve kako se bodo naprej razvijali iskalniki in kdaj lahko na kakšno od strani pride tudi kak npr. Googlov zaposleni. Ja, tudi pri Googlu delajo stvari na roke:). Obstaja tudi tale tehnika: na stran namečeš sranje, pridobiš linke in gledaš promet. Če pride, če vidiš da je niša OK, potem na novo napišeš vsebino tako, da je kvalitetna, če ne hopa cupa 🙂 in gre stran v mrežo.

Kako linkati iz mreže?

Ne pretiravat. Naj ne bo v vsaki objavi link na isto stran. Po pameti, tako kot bi bilo naravno.

No tko je to, zdaj pa naprej gradit mrežo.

16 Responses to “Mreža”

 1. bujes says:

  Še ena dobra stran support strani – ko delaš izmenjave nalinkaš ti njihovo stran iz support strani, oni pa ti dajo link na glavno stran 😀

 2. Hmm, torej to pomeni da je treba linkat mrežo samo takrat ko je post res povezan z drugo stranjo v mreži ?

 3. Besedila says:

  Problem je tudi, da če imaš mrežo 1000 strani, imaš 1000 strani, ki jih moreš potem linkati … no je fajn če jih linkaš, če ne pa so to bolj bogi backlinki … 🙂

 4. lezalnik says:

  @YMM: ja, nekako tako. Sedaj, če delaš novo stran, lahko pač na straneh na mreži, ki so vsaj na široko vsebinsko povezane s tvojo novo stranjo napišeš novo objavo, ki je čisto v zvezi s tvojo novo stranjo in linkaš. Pa ne iz vseh naenkrat.

  @Besedila: Je par sistemov, da dobiš vsaj nekaj linkov na stran v mreži. Drugače pa tle itak ne gre za neke hude strani, ki jih boš ful promoviral, gre se za to da imaš popolno kontrolo nad anchor textom.

 5. A pa vi dejansko imate veliko mrežo, ker meni se kot posamezniku to zdi zelo zamudno delo, da bi za večjo mrežo blogov in spletk skrbel, tako da se sam osredotočam bolj na le nekaj spletk in si linke preko komentov nabiram.

  Tudi moja angleščina ni ravno perfektna da bi sam ustvarjal vse vsebine.

 6. lezalnik says:

  Nimamo, smo pa začel delat na tem :). Saj s temi stranmi ni veliko dela, ni treba obnavljati vsebin itd… Glede textov pa – poglej ta dva naša prispevka na to temo:
  pisanje vsebina za internet strani in
  izkušnje z najemanjem DP piscev

 7. vedeževanje says:

  Ja, vsekakor je to eden izmed boljših načinov kako pridobivati povezave. Jaz ponavadi delam tako da nekaj objav napišem, ter šele potem dodam povezavo, ne takoj v prvem postu, seveda pa je po večini tekst soroden…

 8. […] Kaj je to mreža in kako nam koristi smo pisali zadnjič, tokrat pa samo copy paste seznama strani, kjer lahko zastonj gostimo svojo stran in jo vključimo v svojo mrežo, ali pa pač samo dobimo kak link. Mogoče kakšna ne deluje več, mogoče je kakšna že no-follow in precej verjetno jih obstaja še parkrat toliko. […]

 9. […] nemogoče imet mrežo s toliko različnimi stranmi smo še malo napletli na to temo. Recimo, v mrežo komot štejejo tudi naši profili na social bookmarks straneh, v article direktorijih, na forumih, […]

 10. Jan says:

  Sam poiščite po netu, ali bomo pa v eni od naslednjih objav skopiral en seznam zakih strani.

  Če bote slučajno imeli cajt bi prosil za kakšen seznamček, da dopolnim svojega 😀

 11. 1 link iz pr 5 je več vreden kot link iz 100 ih bookmar sitov

 12. lezalnik says:

  @optimizacija: in, kam ciljaš s tem komentarjem:)? en pr6 pa še več :)?

  če nima ta pravega anchorja je pa precej brezveze itd… z mrežo imaš svojo zalogo linkov, res niso pr5, so pa boljši od linkov iz SB strani. In oboje je precej lažje dobit, kot pa pr5 linke po želji. 60sb linkov dobim v 5 minutah :), včasih je tudi samo to dost.

 13. Blaž says:

  Malo z zamudo, ampak končno nekaj konkretnega.

 14. dijaski.net says:

  Malo starejša objava ampak upam da dobim odgovor.
  Torej, če imam jaz money site na “rebelde slike”. Naredim support strani na te topice. Če potem linkam iz tega support bloga tudi na nek drug main site, recimo “justin Bieber slike” je link dost manj vreden?
  Al je bolše če se potem naredi “vsestranska” mreža – kao novičarska stran?

 15. lezalnik says:

  Dijaški, to je čist kul…ko imaš dovolj veliko mrežo jo lahko uporabiš za marsikaj.

Leave a Reply

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×