Branje blogov ni pot do zaslužka, delo je. In služenje denarja na internetu je težaško opravilo. Kot kopanje jarkov. Ampak vse kar je vredno vedeti o tem najdete tukaj, črno na belem. Veliku užitkov ob branju in veliko uspeha.

January 25, 2007 10

Moj PageRank je Nula

By in Optimizacija strani
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×

Kaj sem se do sedaj naučil o PageRanku in kako mi to lahko koristi? Pa poglejmo, sem blazno aktualen, ker je Google pred kratkim začel s svojim četrtletnim PageRank updejtom, ki vsem stranem indeksiranim v Googlu določi nov PageRank.

Kaj je PageRank? PageRank je poenostavljeno rečeno rezultat glasovanja na volitvah vseh internetnih strani. Vsaka stran odda svoj glas za drugo stran tako, da je na njej povezava, ki vodi do druge strani. Da pa stvar ni čista demokracija je poskrbljeno tako, da so nekateri glasovi vredni več kot drugi in pa da vsaka stran lahko seveda odda več glasov.

Več so vredni:

 • glasovi iz strani, ki so se na zadnjih volitvah boljše odrezale (imajo višji PageRank) – ker, če sem tako priljubljen verjetno nisem kar tako in ne bom glasoval za kakšno bedno stran
 • glasovi iz strani, ki glasujejo za malo strani (to pomeni, da niso polne povezav) – ker mater, če stari ata, ki nikoli ne gre na volitve obkroži, da je za _______(vstavi poljubnega politika), potem mora bit pa ta res fejst dec.

In obratno, manj so vredni:

 • glasovi strani, ki so na zadnjih volitvah popuš…, ker če še sami ne zmorejo narediti dobre strani, kaj potem vejo katera je OK in katera ne ter
 • glasovi strani, ki so polne povezav. Ti itak itak glasujejo za vse, ki pridejo mimo in imajo 5 minut časa in verjetno niso izbirčni pri tem, komu bodo dali svoj glas.

PageRank se izračuna po neki rahlo zakomplicirani formuli, v katero se sedaj nebi spuščal, gre pa zato, da se pagerank strani ki glasuje, porazdeli po vseh straneh za katere ta stran glasuje. Porazdeli se tako po straneh znotraj te spletne strani kot na zunanje strani. Zdaj je tudi logično zakaj glas višje rangirane strani in strani na kateri je manj povezav šteje več.

Rezultat? Izračun PageRanka se prikaže kot število od 0 do 10. PageRank 10 pomeni totalno zmago na internetnih vloitvah, ki jo dosežejo strani kot Google, DMOZ.org in podobno. Ups, ravno sem prispeval dva dodatna glasova hehe. PageRank 0 pa pomeni da:

 • je internet stran postavljena nekje pod kamnom v puščavi na Marsu
 • je tako nova, da še ni prišla čez noben PageRank update
 • da se igra lastnik te strani neke Googlu smrdljive igrice in je zato stran kaznovana in je verjetno padla tudi iz Googlovega indeksa strani (razne volitvene mahinacije hehe).

Da ne bom samo nakladal še malo aktivnosti za bralca. Pagerank svojega bloga ali strani lahko preveriš recimo na www.digpagerank.com. Tale blog še iz plenic ni prilezel, zato ima seveda PageRank o.

Koliko glasov ima trenutno tvoja stran lahko preveriš tako, da preveriš koliko povezav kaže na tvojo stran (link popularity). Recimo tole je zanimivo orodje, ki ti pokaže trenutno število glasov, zraven lahko pa dodaš še svoje najhujše protikandidate in pogledaš kako se uvrstijo:

 • moja malenkost ima trenutno 3 glasove, če pogledamo pa kake slovenske blog legende
 • Jonasov blog ima 7.916 glasov
 • Slava Vojvodine Kranjske ima 17.347 glasov in recimo za primerjavo
 • Delo.si ima 25.000 glasov
 • Najdi.si ima 56.000 glasov
 • Google.com ima 198.321.616 glasov (uf uf!?).

Seveda je tole štetje glasov bolj tako, po floridsko, različni števci kažejo različne rezultate ampak nek vtis se da dobiti. Še bolj kot število glasov je pomembna kvaliteta glasov. En glas strani s PageRank 7 je več vreden kot cel kup glasov iz strani s PageRankom 1.

Še malo bolj napredno o PageRanku… PageRank, ki ga Google pokaže javnosti in ga obnovi vsake ~tri mesece ni čisto dejanski PageRank strani. V resnici se PageRank preračunava dosti bolj pogosto in sproti in na decimalke.

Kaj mi koristi to, da vem PageRank svoje strani? Khm..ene varianta je merjenje v stilu kdo ima daljšega in kdo je večji Link Pimp (Link Wimp ali Link King) :D. Na samo uvrstitev v iskalnikih PageRank nima prav velikega vpliva, no odvisno od iskalnika, se ga da pa vnovčiti tudi drugače. Zaenkrat toliko o PageRanku, naslednjič pa kaj z njim početi.

10 Responses to “Moj PageRank je Nula”

 1. Hej, dobra informacija 🙂 Torej ti delno nabildamo tvoj PageRank, če te npr. tu na večih blogih čimvečkrat omenimo (polinkamo) itn.?!

 2. 2strani says:

  Točno tako 🙂 Ker osnovni princip oziroma logika za tem je taka, da je zelo verjetno, da bo na zanimivo in kvalitetno stran kazalo več povezav, kot na neko brezvezno stran.

 3. 2strani says:

  Hehe, a dobim povezavo 🙂 ?

 4. […] 2Strani Raziskovanje druge strani zgodb. Internet nasveti in priložnosti. Razno. To je to. « Moj PageRank je Nula […]

 5. […] Zdaj pa končno nekaj uporabnega – kako PageRank svoje strani uporabiti še za kaj drugega, kot je  postavljanje pred kolegi po forumih in lovljenje punc (no, čisto tako daleč pa še nismo ).  V zadnjih dveh člankih sem razložil kaj je to PageRank in kako se z nabiranjem glasov oziroma povezav PageRank lahko poveča. […]

 6. boos says:

  ze na samem zacetku, ko je fresh page je fajn najti stran ko ima +5 rank da te linka nazaj. in tako dobis ti PR 3+več

 7. […] bi vsaj lahko naredil 301 redirect v headerju do katerega ne morem, ker blog je “že” PR3 hehe (a kdo kupi linke ?). Naj bo dovolj sivih las za […]

 8. […] nihanj v poziciji v rezultatih na Googlu vse več webmastrov poroča, da je zasledilo padec PageRanka svoje strani. Med temi smo tudi sami – ena od naših strani je padla iz PR4 na PR3 (s tem da […]

 9. […] ko se je Google pagerank updejt odrolal do konca  (no že kar nekaj dni nazaj), je mogoče čas za inventuro naših […]

 10. […] je to pagerank si je fajn prebrati par zadev, ki smo jih že napametovali na našem blogu in sicer kaj je sploh pagerank in še nekaj malenkosti… konkretno na vprašanja pa v […]

Leave a Reply

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×