Branje blogov ni pot do zaslužka, delo je. In služenje denarja na internetu je težaško opravilo. Kot kopanje jarkov. Ampak vse kar je vredno vedeti o tem najdete tukaj, črno na belem. Veliku užitkov ob branju in veliko uspeha.

March 18, 2009 3

Konkurenca

By in Google, Gradnja strani, Optimizacija strani, Orodja
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×

Enkrat smo že pisali kaj je primerna konkurenca za začetnika. Oziroma kaj je sploh fora s konkurenco. No tokrat se bomo še malo poglobili v to.

OK. Emmm.. konkurenca. Govorimo o konkurenci v iskalnikih, torej o straneh, ki niso naše pa rangirajo za enako ključno besedo v rezultatih Googla (npr), kot jo ciljamo sami. Recimo imamo blog o Zaslužku na internetu in vse strani ki rangirajo v rezultatih, ko v search vpišemo zaslužek na internetu so naša konkurenca, ki nam nesramno blokira pot na vrh do navala obiskovalcev.

OK. In zdaj, če smo začetnik in delamo novo stran, koliko konkurence je primerno, da bomo videli kak rezultat? Sploh za začetek se nam zdi izbira pametne teme in ključne besede blazno važna – nimaš pojma za kaj se gre, nekaj probaš in če ni kmalu kakšnih rezultatov se ti začne dozdevat da, je to vse skupaj en nateg :). Če je torej konkurenca prevelika, bo trajalo tako dolgo da pridemo kam višje v rezultatih da bomo: 1) obupali in poslali vse v tri pm 2) dvomili ali to kar delamo sploh ima kak učinek in 3) zato začeli delat tud bedarije, da bi stvar pospešili. Ali pač neki… 

OK, gremo naprej. Kako torej preveriti konkurenco. Če si malo pogledate rezultate boste videli, da prej ali slej pridemo tudi do strani, ki nimajo več toliko veze z našo ključno besedo ampak se ta samo pojavlja razbita nekje na strani. Dajmo se teh znebit in dajmo našo ključno besedo v Google search v narekovaje. Tako izbrišemo vse, ki nimajo dejansko točno take kombinecije besed nekje v textu. Seveda če je naša ključna beseda sestavljena samo iz ene besede potem bo tu rezultat isti in smo si verjetno izbral kar zajeban cilj.

OK. Zdaj se je število konkurentov zmanjšalo. Koliko je tu OK številka za začetek smo že pisali takrat pred časom, pa lahko tud ponovimo tule – za začetek je boljše da ni višja od 30-40.000.

OK. Zadnjič smo tu zaključili ampak to še ni vse. Fora tu je tudi kaj je to za ena konkurenca. Ali so kar ene leve strani, ali so kakšne uveljavljene strani. Zato si naložimo Firefox in tale plugin ali pa se zadeve lotimo kar na roke. Gledali bomo kakšen je pagerank prvih 5 strani, ki jih za našo ključno besedo najdemo v Googlu. Pagerank seveda ni direktno povezan s samo uvrstitvijo v rezultatih, kaže pa neko težo in avtoriteto posamezne strani. Če se neka PR7 stran spravi napisat nekaj na določen kejword bo verjetno z lahkoto prehitela vse PR1 stani, ki se ukvarjajo z isto zadevo. Tako da – primerna konkurenca je tam nekje do PR3, seveda je veliko boljše in lažje če je PR1 ali PR2.

OK. Ampak to še vedno ni vse. Čisto dejanska konkurenca so webmastri/strani, ki se trudijo doseči isto kot mi sami – to so strani, ki pridobivajo povezave za našo ključno besedo. In ta konkurenca je na srečo ponavadi dosti majhna. Huh? Ja, torej – kdor pridobiva povezave, ki v anchor textu vsebujejo “našo ključno besedo”, ti so prava konkurenca. To preverimo recimo tule. Vnesemo konkurenčni url in preverimo od kje dobiva linke in kaj je v njih napisano. Težko bomo kje našli orodje, ki nam bo pokazalo VSE povezave in VSE anchor texte. Tako da je tu vedno tudi precej ugibanja. Ampak če bomo preverili vse naštete že težko, da bi se zajebal :).

Tags:

3 Responses to “Konkurenca”

  1. bojan says:

    Inštaliral sem si tale plugin, a bi nekaj vprašal 🙂 Enkrat smo sicer že govorili na to temo. Ta PR, ki ga tukaj pokaže pri nekem iskanju v googlu, ta predstavlja PR samo te strani, ki jo je najdel med zadetki in ne celotne domene? Vsaj tako izgleda, ko sem preveril in je pokazalo 1.

  2. lezalnik says:

    Ja, samo te strani.

  3. Jest sem uporabljal SeoQuake . Sem si naloži tud Seo for firefox, ki nudi kar več informacij. Tko da hvala za link 🙂 sta si pa zelo podobni zadevi, ki lahko delujeta tud istočasno sam ni nobene koristi od tega ker priakzujeta isti info.

Leave a Reply

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×