Branje blogov ni pot do zaslužka, delo je. In služenje denarja na internetu je težaško opravilo. Kot kopanje jarkov. Ampak vse kar je vredno vedeti o tem najdete tukaj, črno na belem. Veliku užitkov ob branju in veliko uspeha.

March 17, 2008 0

Joomla in SEO

By in Gradnja strani
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×

Zadnjič smo kot skripto za izdelavno strani predstavili Joomlo, danes pa še malo o SEO optimizaciji Joomle.

Kot prvo je nekaj razlike ali uporabljamo novo Joomlo 1.5 ali staro verzijo Joomle 1.0.x.

Joomla 1.0.x

Za boljše SEO-jano Joomla stran naredimo sledeče:

  1. V administraciji – general configuration vklopimo SEF url-je, ob tem moramo htaccess datoteko preimenovati v .htaccess
  2. Gremo na Joomla extensions in si posnamemo eno od SEF (search engine friendly) URL komponent, nam je všeč Artio JoomSEF in jo instaliramo. Zraven dobimo nov .htaccess oz kos, ki ga skopiramo v naš .htaccess, ter v nastavitvah nastavimo kaj naj nam prikazuje v URL-jih – kategorijo, sekcijo itd… Če nas jebejoID-ji (se določeni moduli ne prikazujejo ob pravem času) potem v konfiguraciji JoomSEF-a izberemo še append item id.
  3. Gremo na Joomla extensions in si posnamemo še Joomla SEF patch – tu le presnamemo nekaj starih Joomla datotek z novimi – pazi da posnameš fajle za pravo verzijo.

Joomla 1.5

Za boljše SEO-jano Joomla stran naredimo sledeče:

  1. V administraciji – general configuration vklopimo SEF url-je, ob tem moramo htaccess datoteko preimenovati v .htaccess. V Joomli 1.5 so ti SEF URL-ji precej boljši, saj že vključujejo naše ključne besede kot imena kategorij itd.. vseeno pa če se hočemo iz njih znebiti številk raznih ID-jev potem spet…
  2. …gremo na Joomla extensions in si posnamemo eno od SEF (search engine friendly) URL komponent, nam je všeč Artio JoomSEF in jo instaliramo. Pri novi Joomli ID-ji ne bi smeli jebat.

Pa še nekaj splošnih Joomla SEO nasvetov

  • uporabljajmo textovne menije,
  • lahko si posnamemo še kakšno oblačno komponento ali modul – ki nam naredi search cloud, meta tag cloud ali kaj podobnega, da dobimo nekaj ključno-besedno bogatih povezav na stran,
  • instaliramo related items plugi, ki nam na koncu vsake objave doda povezane objave,
  • instaliramo sitemap komponento, mi uporabljamo tole (ups, ravno včeraj je bila updejtrana),
  • pri vsaki objavi nakucajmo še description in meta tage, ali pa si posnamemo komponento, ki bo to naredila za nas (rezultat lahko izpade malo češko 🙂 )

SEF URL-ji in selitev iz Joomla 1.0.x na Joomla 1.5

Nova Joomla 1.5 ima drugače (boljše) urejene SEF url-je kot stara, tako da obstaja zelo velika verjetnost, da se nam bodo URL-ji ob selitvi iz stare na novo Joomlo spremenili. Kar ni ravno kul (podvojena vsebina, linki, ki kažejo na stare url-je in te fore…)

Rešitev je seveda redirect starih URL-jev na nove. Lahko zadeve namečemo v .htaccess ali pa si pomoagamo s tole komponento (kjer pa je še vedno treba url-je vnašat na roke).

Tags: ,

Leave a Reply

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 0 Flares ×