Branje blogov ni pot do zaslužka, delo je. In služenje denarja na internetu je težaško opravilo. Kot kopanje jarkov. Ampak vse kar je vredno vedeti o tem najdete tukaj, črno na belem. Veliku užitkov ob branju in veliko uspeha.

January 28, 2009 5

AdWords Keyword Tool Test

By in Google, Optimizacija strani, Promet
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Ko iščemo temo oz. nišo za našo stran se sprašujemo ponavadi tri stvari: 1. koliko lahko pričakujemo obiska (a kdo to sploh išče huh???), 2.  koliko lahko pričakujemo zaslužka (ležalnik pod palmo here we come) in 3. kakšna je konkurenca (credit cards? easy pizi…). Na prvo vprašanje in delno tudi na drugo nam super odgovori orodje namenjeno AdWords oglaševalcev – keyword tool. Da je odgovor “super” smo preverili v tem kratkem testu, ki ga sedaj predstavljamo.

Testirali smo eno stran, ki rangira No.1 za eno ključno besedo, ki ima soliden obisk (statistika igra pri večjih številkah, pri malih je verjetno bolj k…). Potem smo to ključno besedo vpisali v prej omenjeno orodje.

AdWords Keyword Tool

Kdor slučajno ne pozna tele zadeve par nasvetov:

 1. če imaš angleško stran nastavi pod “Rezultati so prilagojeni jezikom in državam, ki jih izberete spodaj” angleščino in Vse države in ozemlja. Če imate kakšno drugo pač nastavite primerno temu. Za slovenščino nismo preizkušali ker takih strani nimamo…hm…mogoče bi lahko probali za zaslužek na internetu kjer smo bili prvi, sam traffic sucks..
 2. vpišemo svojo ključno besedo pod  Vpišite eno ključno besedo in kliknemo zamisli za ključne besede
 3. pri nastavitvah stolpec izberemo ujemanje: natančno
 4. pri izberi stolpce za prikaz lahko dodamo še stolpec, ki kaže povprečno ceno na klik (povp. CNK), to pomaga pri odgovoru na 2. vprašanje.

Rezultat 🙂

keyword-tool

keyword-analytics

Tool sfali za slabih 400 iskanj kar je manj kot 3% kar je precej kuuuul.

Mogoče še tri opombe – zakaj smo izbrali ravno avgust do januar? Nimamo pojma, tko se nam je ustavila roka pa zdelo se nam je da je enostavno delit s 5…če bi vzeli več bi bila lahko tudi malo drugačni rezultati.

Drugo, keyword tool upošteva iskanja, ki so opravljena preko Googla (ne pa vseh iskanj nasploh), mi pa smo upoštevali vsa iskanja na ključno besedo, ki so prinesla obiskovalca na našo stran, kar nas pripelje do tretje opombe.

Ne pridejo vsi obiskovalci, ki iščejo določeni ključno besedo na našo stran, čeprav smo prvi.

Samo tolk, da je treba imet tu malo rezerve, ko razmišljamo koliko traffica bomo imeli…

Potem smo šli pogledat za foro še “zaslužek na internetu” in sfali za samo 140 obiskov…emmm… samo to je žal 2/3 prometa na ta keyword hehe…

5 Responses to “AdWords Keyword Tool Test”

 1. RakeBack says:

  Results are tailored to English, United States Edit, klikneš edit nastaviš slovenija in slovenščina če je tvoj trg slovenija. Vpišeš vse Keyworde, ki pridejo v račun za tvoj posel (internet stran) in nato analiziraš…. Eno izmed orodij, ki ga priporočam je nato SeoQuake, dobiš pomemben info o vseh straneh, ki rangirajo pred in za tabo za izbran search. Nato pa sledi naporno bildanje linkov, da prehitiš konkurenco…. 🙂

 2. lezalnik says:

  Res, da se tudi za slovenijo. Samo pri malih številkah, ki jih slovenske besede večinoma dosežejo so lahko napake v številkah precej večje.

 3. RakeBack says:

  Koliko je lahko odstopanja? A se da kako dobit 100% statistiko za ključne besede.
  Prim.: Približni obseg iskanja: januar je 170
  Približni povprečni obseg iskanja pa 91
  vrsta ujemanja natančno

  A obstaja tud kej tazga pri najdi.si?

 4. lezalnik says:

  100% ne moreš dobiti, to imajo samo iskalniki, pa še oni samo zase svoj del. Odstopanje je po moje bolj kot od jezika odvisno od števila iskanj. Če jih je mesečno tam čez 10.000 potem je verjetno že kar dober približek, če jih je pa tako malo kot v tvojem primeru, potem je pa hitro par 10% lahko razlike. Za nadji si ne vem da bi obstajala kakršna koli baza keywordov. Vse kar je je, da enkrat na leto spravijo ven ene par Top 10 lestvic – najbolj iskan moški, ženska, politik, splošna beseda itd…

 5. Pri slovenskih ključnih besedeh je kar nekaj odstopanja, drugače pa dober nasvet. Sam sicer uporabljam Keyword Elite tool, ki je sicer plačljiv vendar vreden svojega denarja.

Leave a Reply

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 Pin It Share 0 0 Flares ×