Branje blogov ni pot do zaslužka, delo je. In služenje denarja na internetu je težaško opravilo. Kot kopanje jarkov. Ampak vse kar je vredno vedeti o tem najdete tukaj, črno na belem. Veliku užitkov ob branju in veliko uspeha.

March 20, 2008 3

AdSense: Kako Nategnemo Obiskovalce Da Oglasi Niso Oglasi?

By in AdSense, Zaslužek
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

…in obdržimo svoj Adsense račun :)? Sicer se sliši grdo, ampak tako to je. Oglasna slepota na netu je tistim, ki bi radi dobili kak CPC cvenk, večji problem, kot snežna slepota v Himalaji, zato na podlagi našega 1%-25% CTR-ja (odvisno od strani) serviramo nekaj lastnih izkušenj kako postaviti na stran AdSense oglase in od njih “preživeti”.

Torej. Osnovna filozofija pri postavljanju Adsense oglasov na stran je ta, da jih zakamufliramo tako, da ne izgledajo kot oglasi in da jih postavimo na tista mesta, kjer jih bodo obiskovalci videli.

Kamuflaža AdSense Oglasov

 1. oglasom izberemo enako ozadje in rob kot je ozadje naše strani (to je ozadje texta, ne backgroud)
 2. za tekst izberemo isto barvo kot jo ima vsebina
 3. za title izberemo ali barvo linkov na naši strani ali eno malo bolj izstopajočo barvo, ki se ravno tako pojavlja na naši strani (če so linki modri še toliko boljše, ker vsi pričakujejo modre linke, ne pa neonsko-zelene z rjavoprekinjeno podčrtavo, ki utripajo rumeno na hoover)
 4. za barvo URL-ja pa ali izberemo isto barvo kot za text, ali zberemo še bolj bledo, tako da se ga skoraj ne vidi ali pa izberemo barvo naših linkov.

Več ali manj je to vsa znanost, ki nam jo mimogrede servira tudi sam Google. Drug predlog je, da se gremo igrat na kontraste – torej da naš oglas čim bolj izstopa ampak po naših izkušnjah je kamuflaža boljša.

Postavitev AdSense Oglasov

Razen tega, da že ptički čivkajo, da baje najbolj pali čim večji kvadrat, kot dimenzija AdSense oglasa (kar sploh ni nujno res – v smislu, dam velik kvadrat in delo je opravljeno) je tu je pa možnih variant precej več, kot pri sami kamuflaži. Tako da bomo našteli nekaj ugotovitev, ki so se nam obnesle.

Oglasi namesto menija

Oglase postavimo tja, kjer obiskovalci pričakujejo meni. Ali link unit nad vsebino ali recimo 160×600 levo/desno od vsebine.

In Your Face

Če ne delate strani z namenom služenja z AdSensom (in tudi v tem primeru ne govorimo o krep MFA straneh) potem nam bo izgled naše strani nekako prirasel k srcu in želeli bomo povdarjati predvsem kar je dobrega na naši strani. Tu se bo treba čim prej soočiti z resnico in na najboljši del namesto naših popularnih člankov, kul slike ali česa podobnega bomo nalimali AdSense oglase. Na sredino. Morda levo/desno od prvega odstavka v tekstu ali pa pod njega.

Na splošno se dobro obnesejo oglasi v vsami vsebini, kjer so obiskovalci skoncentrirani na tekst, ki ga berejo.

Manj Je Več

Vsaka stvar na strani je nek svoj element, ki privlači pozornost. Logo, meni, entrecard izmenjava, slika, blogroll, zadnji komentarji, login, search, vsebina,… vse, vse, vse. Več kot je elementov, bolj razdeljena je pozornost obiskovalca. Zato do konca zabasana stran ne deluje dobro. Razen, če je zabasana samo z oglasi in se kam drugam sploh ne da klikniti (ampak take podn strani nočemo).

Zato pogosto zelo dobro delujejo povsem enostavne strani z enim ne prav vpadljivim Adsense blokom. To pomeni zelo malo elementov na strani – vsebina, meni in glava in dost. To je to.

Še Par Postavitev

Poleg “in your face” postavitve lahko damo kak oglasni blok tudi na konec naših tekstov, ko obiskovalec prebere text in ne ve kaj bi zdaj. Sicer pa vsi oglasi pod prelomom strani (ki jih ni na monitorju, ko se stran naloži) delajo slabše.

Še Par Ne Postavitev

Ne zraven slik, ker je to proti AdSense TOS-u in ne dajat tistih 468×60 bannerjev v header, ker jih tam vsi pričakujejo.

Dva Kul AdSense Primera, Ki Delujeta Pri Nas

Primer 1

Pogledamo resolucijo zaslona naših obiskovalcev (Google Analytics recimo) in najdemo najbolj pogosto. S to dimenzijo v mislih naredimo nov precej širok header image za našo stran. Takoj pod njega damo dva AdSense kvadratna bloka enega poleg drugega. Vse to skupaj že zapolni monitor do preloma strani. Ko pride obiskovalec na stran vidi samo oglase. Dodatna finta je, da prelom zrežiramo tako, da odreže še Google Ads napis 🙂 Nekako takole:

adsense-postavitev-1.png

Tule je v akciji “In Your Face” princip.

Primer 2

Zelo kul je pa tudi tale postavitev, po Manj je več logiki :). Kul je tudi zato, ker stran ne izgleda zabasana z oglasi. Torej malo elementov na strani in en 160×600 adsense blok na levi ali na desni, kjer obiskovalci pričakujejo meni. Spet za dodaten bonus stran oblikujemo tako, da se ko se ta odpre vidi ob strani samo oglase in ne tudi menija. Nekako takole:

adsense-postavitev-2.png

V obeh primerih ne pretiravat s širino strani. Najboljše, da tam okoli 700px oz 2x širina adsense bloka v prvem primeru. Sicer pa je končni CTR blazno odvisen od motivacije obiskovalcev.

Tags: ,

3 Responses to “AdSense: Kako Nategnemo Obiskovalce Da Oglasi Niso Oglasi?”

 1. Igre says:

  Na Askapache je bil tudi en fajn članek o tem …

  www,askapache.com/wordpress/best-adsense-optimization.html

  drugače pa v glavnem obiskovalcu ne smeš pokazati da so reklame, ali pa jih skriješ z vsebino. Pa postaviš seveda na mesto kjer je za pričakovati čimveč klikov. Oz. lahko tudi izgleda da oglas izstopa kot aktualna vsebina … pač 🙂 .

 2. Bujes says:

  Prvi primer res dela killer zadeve, je pa ZELO moteč. Tako postavitev mam na mojem free direktoriju, kjer sploh nimam interesa, da bi folk submitov free vpise. Kljub temu, da webmojstri naj nebi klikali, mam CTR kar precej visok.

  P.s.: Tok dobrih člankov sm najdu sam na tem forumu, da bom mogu spet speedlinking post napisat 😀

 3. […] postaviti Adsense oglase?  Na Ležaliku sem zasledil odličen prispevek o tem, katere pozicije Adsense oglasov se najbolje obnesejo. Tudi drugače je tale Ležalnik.com […]

Leave a Reply

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 StumbleUpon 0 Pin It Share 0 0 Flares ×